Kostićev Agri Europe želi da kupi 17 odsto u Addiko Bank AG

Dodajte komentar

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski dio u Addiko banci, čije je sjedište u Beču, i koja se specijalizovala za ‘retail’ bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udio na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg.

Agri Europe je tražio da otkupi udio od oko 17 odsto u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge strane, Agri Europe je kupio udeo od 10 odsto u Addiko banci koje je prethodno kontrolisao Kostić.

Ova ponuda vrijednost banke procenjuje na 341 milion eura, odnosno 17,5 evra po akciji uz dividendu. To je za 15,5 odsto više od cijene na zatvaranju od petka. Vrijednost akcija Addiko banke je skočila za 6,3 odsto u Beču u ponedjeljak.

Addiko je poslovala kao deo Hypo Alpe-Adria Banka. Na Balkanu nudi potrošačke kredite, a u Austriji posluje kao ‘retail’ banka. Nedavno je najavila planove da otvori digitalnu banku u Rumuniji.

Kostićev Agri Europe je aktivan na polju akvizicija nakon pokušaja da kupi delove sankcionisane ruske Sberbanke. Trenutno poseduje AIK banku i Eurobank Direktnu u Srbiji, kao i Gorenjsku banku u Sloveniji, piše Bloomberg Adria.

Portparol Addiko banke nije želio da odgovara na pitanja Bloomberga.

Odnos cijene i uknjižene vrednosti kapitala je 0,4, u odnosu na konkurente kojima iznosi 0,9, što sugeriše da je dionica potcijenjena. Međutim, odnos cijene dionice i zarade po dionici je 6,4, što je blizu prosjeka konkurencije od 6,1. To bi značilo da je kompanija vrednovana na osnovu trenutne zarade, isto kao i konkurentne banke poput UniCredita, Intese, Raiffeisena, Erstea i OTP-a.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *