Branko Mitrović: Priznanja važna, ali prava vrijednost je u onome što naučimo dok trčimo svoju trku 

Dodajte komentar

Izvršni direktor kompanije One menadžer godine 

U prestižnom godišnjem izboru Asocijacije menadžera Crne Gore, kompanija One ponovo se izdvaja svojom izuzetnošću, ovoga puta zaslugom njenog lidera.
Za menadžera godine u velikim preduzećima odabran je njen izvršni direktor Branko Mitrović.

Govoreći sa aspekta nekog ko je u industriji telekomunikacija prisutan već četvrt vijeka, kao presudne za uspjeh Mitrović  ističe snagu timskog rada, podršku razvoju članova tima, baš kao i vjeru u potencijal svakog zaposlenog.

Šta za Vas znači nagrada Asocijacije menadžera za menadžera godine?

Ova nagrada za mene predstavlja čast, ali i obavezu da i u budućnosti slijedim isti put, vodeći se najvišim profesionalnim standardima. Uz izraze zahvalnosti AMM-u, želio bih da u kontekstu izbora za menadžera godine istaknem ulogu mog One tima, bez čijeg doprinosa nijedan od naših uspjeha ne bi bio moguć. Zapravo, moje veliko hvala za sve njih, podrazumijeva činjenicu da je liderske sposobnosti moguće iskazati samo ako ste okruženi ljudima koje krase najbolji ljudski i profesionalni kvaliteti,

Ovogodišnje priznanje za nas je izuzetno važno i zbog toga što znamo da Crna Gora ima mnogo sjajnih menadžera koji upravljaju svojim kompanijama vodeći ih ka uspjehu, ali i istovremeno dokazujući da u našoj zemlji, vođene sjajnim idejama, velikim radom i snažnim liderstvom, postoje sjajne biznis priče pune potencijala za vrijeme koje dolazi

Vjerujem da su u poslovnom ambijentu priznanja važna jer postavljaju standarde, ali da je prava vrijednost zapravo u onome što naučimo dok trčimo svoju trku. To je prije svega sposobnost da svoje snove pretočimo u ciljeve, da osjećamo odgovornost prema tim snovima, te umijeće da budemo dio tima, ali i da istovremeno znamo koliko vrijedimo kao pojedinci.

Na čelu kompanije One ste od 2019. godine. Šta je smatrate najvećim poslovnim uspjehom koji ste za ovih pet godina ostvarili, a šta najvećim izazovom?

Pet godina je u poslovnom svijetu period koji vam dozvoljava da sumirate postignute rezultate. Mislim da smo ih u kompaniji One iskoristili na pravi način, a o tome svjedoči nekoliko krupnih, važnih uspjeha, ali i sve male pobjede koje su vodile do njih.

Danas je One tim brojniji za 20 odsto, korisnička postpaid baza koja predstavlja jedan od stubova poslovanja porasla je za čak 35 odsto. Takođe, uspješno smo predstavili naš novi brend crnogorskoj javnosti i kroz partnerstvo sa Crnogorskim olimpijskim komitetom postali Olimpijska mreža Crne Gore. Taj epitet ponosno nosimo i čuvamo, dok baš poput naših Olimpijaca, svakoga dana potvrđujemo našu istajnost u poslovnim uspjesima i plemenitim djelima.

Ti uspjesi, za koje u tehnološkom sektoru možemo reći i da su rekordni u Crnoj Gori, jesu razlog da budemo ponosni.

Uvođenjem e-SIMa, 5G mreže i VoLTE tehnologije postavljamo trendove nudeći našim korisnicima napredno iskustvo.

Za proteklih pet godina, intezivno smo radili na proširenju pristupne mreže. Sa 463 BTS lokacije, što je za 80 više u odnosu na 2019, odnosno 20 odsto porasta, lideri smo u Crnoj Gori.

Ono što je privilegija One korisnika su pouzdanost i rekordne brzine.  Naša mreža posjeduje najveći broj 5G baznih stanica na frekvenciji 3600MHz, spektru koji donosi najveće brzine i najbrži odziv mreže, što korisniku garantuje najbolje i pravo iskustvo u 5G svijetu.

Konkretno, nova Core mreža i 5G tehnologija omogućavaju protoke koji su 10 puta veći u odnosu na LTE tehnologiju.

Pored toga, proširili smo prodajnu mrežu otvaranjem dvije nove poslovnice na Starom aerodromu i u Kolašinu. Omogućili smo korisnicima kojima više odgovara da sve svoje telekomunikacione potrebe obave na jednom mjestu, plaćanje računa u poslovnici.

Zlatni standard poslovanja naše kompanije su kvalitet, pouzdanost  i brzina, a to znači konstantno ulaganje u razvoj i unapređenje mreže.

Pod strateškim vođstvom 4iG Grupe, kompanija One je značajno pojačala investiciona ulaganja, a u odnosu na petogodišnji period rast investicione aktivnosti iznosi oko 40 odsto, na šta smo izuzetno ponosni.

Kompanije modernog doba kreiraju radni ambijent po mjeri zaposlenih. Kompanija One jedan je od primjera njegovanja ljudskih resursa. Šta je donijelo novo vrijeme u ovom kontekstu?

Može se reći da je naša kompanija bila pionir kada je riječ o njegovanju ljudskih resursa. Danas, kompanije zaista idu ovim putem i na našem tržištu, a mi čuvajući uspostavljene vrijednosti i spajajući ih sa trendovima novog vremena, idemo punom parom naprijed, i u tom smislu.

Danas čak, umjesto sintagme “Ljudski resursi”, više volimo reći “Resursi za ljude”, i u tome je vjerujemo – sva suština. Jedan od naših osnovnih zadataka je da kreiramo radni ambijent koji će zaposlenima kompanije One omogućiti balans između porodičnog i profesionalnog života. Tome smo posvećeni i tu vrijednost čuvamo zato što znamo da je profesionalno ostvarenje jedna od najvećih potreba svakog ljudskog bića, ali i da privatni život i slobodno vrijeme takođe nemaju cijenu. Zato čuvamo oboje.

Dokaz da smo na dobrom putu je motivacija naših zaposlenih, baš kao i prošlogodišnje priznanje za Najboljeg poslodavca po mjeri djece i porodice. Ova prestižna nagrada Asocijacije menadžera Crne Gore ustanovljena po kriterijumima UNICEF-a, prvi put je dodijeljena nekom poslodavcu u našoj zemlji. Na činjenicu da je prva bila kompanija One, izuzetno smo ponosni.

Kada govorimo o motivaciji, vi ste veoma mladi postali direktor i član menadžmenta jedne od najuspješnijih korporacija u regionu. Kako je tekao Vaš put do uspjeha?

Upravo studentski posao je odredio moj profesionalni put. Karijeru u telekomunikacijama počeo sam kao referent u Mobtel-u u Srbiji, tada nije bilo niže pozicije pa nisam, poput čuvenog Pantića, mogao biti mlađi referent. Trebalo je to da bude posao koji će trajati nekoliko sedmica, međutim, ispostaviće se da je telekomunikaciona industrija u tom trenutku zapravo započela uspon. Kompanija je rasla, preda mnom su se otvarale brojne mogućnosti i svake godine sam osvajao stepenik više. I danas se šalim da još nisam završio posao od tih par nedjelja, koliko sam mislio da će trajati taj studentski posao. Telekomunikacije su se rapidno razvijale, mijenjali su se vlasnici, ja sam mijenjao pozicije i oblasti poslovanja i na taj način imao utisak da, iako u istoj kompaniji, stalno mijenjam posao. Kako sam postepeno sticao sve više iskustva i znanja, stizale su i sve odgovornije pozicije, od menadžerskih do direktorske, a potom sam postao i dio top menadžment tima. Ponosan sam na svoj razvojni put, gdje sam korak po korak, od početne pozicije u kompaniji, znanjem, trudom i zalaganjem stigao do liderske. Veliku zahvalnost dugujem kompaniji koja je kontinuirano ulagala u razvoj svojih zaposlenih, kao i svim svojim mentorima koji su mi pokazivali put. Zbog njih znam da su sve pozicije i svi zaposleni važni za uspjeh i rast kompanije. Upravo taj koncept razvijamo i unapređujemo u kompaniji One kako bismo obezbijedili zadovoljstvo i napredak naših zaposlenih. Zaista vjerujem da je timski rad taj koji upravlja kompanijom, te da su ljudi pokretačka snaga svakog biznisa. Na lideru je zapravo veoma jednostavan zadatak – da obezbijedi zaposlenima okruženje u kojem će moći da ostvare pune potencijale. Tada je moguće postići i nemoguće.

Već 25 godina ste u telekomunikacijama. Šta je to što Vas je privuklo i zadržalo u toj industriji?

Imam privilegiju da radim u uzbudljivoj industriji čija je glavna odlika dinamičnost. Rijetko se koja industrija toliko brzo i kontinuirano mijenja kao telekomunikacije, i rijetko da neka industrija toliko utiče na živote svih nas. Sve ono što do nedavno nismo mogli ni da zamislimo, postaje stvarnost i nešto na šta računamo. Posebno je zadovoljstvo vidjeti koliko naše usluge i proizvodi olakšavaju i unapređuju svakodnevni život pojedinaca i doprinose razvoju poslovanja.

Šta planirate dalje kada je riječ o ciljevima kompanije One?

Ono što se podrazumijeva u industriji telekomunikacija je to da je praćenje svjetskih trendova i tehnoloških iskoraka uvijek imperativ.

Kompanija One, sa snažnom opredijeljenošću i spremnosti mađarske 4iG grupe na dalje investicije, naravno osigurava svoje mjesto na tržištu, sa snažnom ambicijom da zadrži poziciju lidera i mreže na koju korisnici mogu da računaju. Iza te naše namjere opet je taj naš zlatni standard- pouzdanost i brzina.

U vremenu koje dolazi i uz sva pametna rješenja koja imamo i koja ćemo tek osmisliti, u centru našeg poslovanja uvijek će biti korisnik i njegove potrebe. To je ono što diktira razvoj naše kompanije i usmjerava naše planove za budućnost.

U skladu s našim budućim planovima i sve većim fokusom na ESG, želim da istaknem  da kompanija One već u velikom dijelu posluje u skladu s ovim standardima. Kao članica mađarske 4iG Grupe, koja je dio Evropske Unije, One će u narednom periodu intenzivirati svoje napore kako bi unaprijedila svoje poslovne prakse u smjeru dodatnog smanjenja ekološkog uticaja, pokretanja većeg broja društveno odgovornih projketa i unapređenja korporativnog upravljanja. Ovo strateško usmjerenje ne samo da će imati pozitivan uticaj na okolinu i zajednicu, već će  obezbijediti i dugoročnu održivost, poboljšati reputaciju i otvoriti nove poslovne prilike za našu kompaniju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *