Oporavak njemačke ekonomije od naredne godine

Dodajte komentar

Problemi u njemačkoj ekonomiji nastaviće se i u ovoj godini, upozorio je Institut za makroekonomsku politiku (IMK), prognozirajući blagi pad aktivnosti od 0,3 odsto i skroman oporavak tek u narednoj godini.

U narednoj godini aktivnost bi trebalo da poraste skromnih 0,8 odsto, procjenjuju u IMK-u.

Rast ekonomije koče restriktivna budžetska politika i kontinuirano visoke kamatne stope.

“Njemačka ekonomija polako izlazi iz faze slabosti. Pozitivan podsticaj ekonomskom rastu pružiće u ovoj godini lična potrošnja, i još više u narednoj, zahvaljujući nižoj inflaciji i dogovorima o podizanju plata”, navodi se u izvještaju Instituta.

Ponuda i potražnja na tržištu rada trenutno su gotovo izjednačene, a tržište bi trebalo da ostane relativno stabilno, uz tek blagi rast nezaposlenosti.

U ovoj godini, IMK očekuje prosječnu stopu nezaposlenosti od 5,9 odsto, koja bi u narednoj trebalo da poraste na šest odsto.

Prema procjeni IMK-a, prosječna stopa inflacije trebalo bi u ovoj godini da iznosi 2,4 odsto i spusti se na dva odsto i tako izjednači s nivoom koji je zacrtala Evropska centralna banka (ECB).

Oni prognoziraju i da će ECB u aprilu početi da snižava kamatne stope, zbog popuštanja inflacije i slabe ekonomske aktivnosti u eurozoni.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *