Lagard: ECB se neće obavezati na dinamiku smanjenja kamatnih stopa

Dodajte komentar

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da ECB neće biti u stanju da se posveti određenom putu smanjenja kamatnih stopa čak i kada počne da ublažava monetarnu politiku, uprkos znakovima da je rast plata dostigao vrhunac u eurozoni.

Lagard je rekla u srijedu u Frankfurtu da će nastavak visokog rasta plata i slabe produktivnosti dovesti do toga da inflacija usluga „ostane povišena veći dio ove godine“, prenosi Financial Times. „Naše odluke će morati da ostanu zavisne od podataka i od sastanka do sastanka, reagujući na nove informacije koje budu dolazile“, navela je predsjednica ECB.

Prema njenim riječima, to implicira da, čak i nakon prvog smanjenja stope, ECB ne može da se unaprijed obaveže na određenu putanju snižavanja stope, „koliko god to bilo primamljivo i koliko god bi svako želio to da vidi“.

Ranije ove godine u Davosu Lagard je najavila da će ECB vjerovatno smanjiti kamatne stope na ljeto, ali je naglasila da će odluka zavisiti od podataka, kao i da još postoji nivo neizvjesnosti i neki pokazatelji nisu fiksirani na željenom nivou.

Upravni savet ECB odlučio je ranije ovog mjeseca da tri ključne kamatne stope ostanu nepromijenjene. Od prethodnog sastanka Upravnog savjeta u januaru, inflacija je dodatno opala, saopštila je tom prilikom ECB.

U posljednjim projekcijama ECB, inflacija je revidirana naniže u 2024. godini, što uglavnom odražava smanjenje cijena energije. ECB predviđa da će inflacija u prosjeku iznositi 2,3 odsto u tekućoj godini, a 2,0 u narednoj, dok je prognoza za 2026. godinu 1,9 odsto. Projekcije bazne inflacije, takođe su korigovane naniže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *