Hrvatski Telekom isplaćuje najveću dividendu u proteklih 11 godina

Dodajte komentar

Hrvatski Telekom (Reuters: HT.ZA; Bloomberg: HT CZ), vodeći pružalac telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, u skladu s Pravilima Zagrebačke berze objavljuje revidirane finansijske izvještaje te prijedlog dobiti za 2023. godinu

Na juče održanoj sjednici, Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma d.d., dao je saglasnost na revidirane godišnje finansijske izvještaje Društva i konsolidovane finansijske izvještaje HT Grupe za poslovnu godinu 2023. i obavijestio je Upravu o datoj saglasnosti.

U skladu sa članom 300.d. Zakona o trgovačkim društvima i članku 31. Statuta Hrvatskog Telekoma d.d., navedeni finansijski izvještaji smatraju se usvojenima od strane Uprave i Nadzornog odbora te će se predočiti Glavnoj skupštini. Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma d.d. predlažu Glavnoj skupštini Društva raspodjelu neto dobiti iz 2023. godine na način da se dio neto dobiti u iznosu od 119.340.000,00 EUR upotrijebi za isplatu dividende dioničarima, u iznosu od 1,53 EUR po dionici, a preostali dio neto dobiti u iznosu od 5.821.197,98 EUR raspodijeli u zadržanu dobit.

Iznos od 1,53 EUR predstavlja odnos isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,3% i rast od 39,1% u odnosu na prethodnu godinu te najviši iznos dividende u zadnjih 11 godina. Na jučerašnju zadnju cijenu dionice u iznosu od 29,70 EUR to predstavlja dividendni prinos od 5,2%.

Prema objavljenom finansijskom kalendaru, Glavna skupština planira se sazvati za 8. maja 2024. godine. U skladu s predlogom, gore navedena dividenda planira se isplatiti 20. maja 2024. godine svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Centralnog klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 13. maja 2024. (record date). Datum od kojega bi se trgovalo dionicom društva bez prava na isplatu dividende je 10. maja 2024. (ex date). Za 2024. godinu Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 0,80 EUR po dionici. Uprava će pratiti učinke različitih parametara koji mogu imati uticaj na kretanje dividende te predložiti konačni iznos.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *