Šimun: Nazire se put za izlazak iz krize Instituta “Simo Milošević”

Dodajte komentar

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da su učinjeni odlučujući pomaci i da se vrlo jasno nazire put izlaska iz krize u kojoj se nalazi Institut “Simo Milošević”.

Šimun i potpredsjednik Vlade i predsjednik Vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta „Simo Milošević“, Srđan Pavićević, posjetili su Institut po drugi put u svom dosadašnjem mandatu.

„Suočavajući se sa izazovnim zadatkom, pod pritiskom vremenskih rokova i u malom manevarskom prostoru nakon blokade računa Instituta od glavnog povjerioca beogradske Jugobanke u stečaju, Komisija je temeljno razmotrila sve preostale opcije, isključujući stečaj“, saopštili su iz Vlade. Kako su naveli, rješenje oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti i koje se ne kosi sa pravilima i principima dodjele državne pomoći je Plan spašavanja i restrukturiranja, odnosno rebrendiranja.

Taj plan, kako su rekli iz Vlade, podrazumijeva pomoć male vrjednosti od 300 hiljada EUR radi obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis) i pomoć do deset miliona EUR, koja se daje na šest mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i isplate plata. „Uz obavezu da se u tih šest mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja, koji će proći proceduru odobravanja od nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju“, navodi se u saopštenju.

Na taj način će se, kako su kazali iz Vlade, steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo.

Iz Vlade su rekli da takav plan ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi nego otvara mogućnosti proširivanja i unapređenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom, tako i dugoročnom planu.

Prema njihovim riječima, Institut bi na taj način mogao osvježiti postojeći brend i podići konkurentnost na inostranom tržištu. Šimun je poručio sagovornicima da je Institut na dnevnoj agendi Komisije i članova Vlade.

Predsjednica Sindikata Marija Obradović kazala je da su Pavićević i Šimun jedini potpredsjednik Vlade i ministar koji su posjetili Igalo, posvetili mu odgovarajuću pažnju i ozbiljno pristupili rješavanju problema.

“Štrajk nije naša opcija i naš izbor“, rekla je Obradović. To je, kako je navela, iznuđeno teškim materijalnim stanjem zaposlenih.

Direktor Instituta Igalo Zoran Kovačević zahvalio je na iskrenom razgovoru, transparentnom predstavljanju realnih opcija za spašavanje Instituta, kao i na ozbiljnosti i konstruktivnom partnerstvu koje bi moglo vratiti Institut na puteve nekadašnje slave. „Nakon svega što smo čuli od predstavnika Vlade i u šta smo imali prilike da se uvjerimo, jasno je da ničim ne smijemo dodatno otežati situaciju“, rekao je Kovačević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *