Marojević: Snaga solarnih elektrana na branama u Nikšiću oko 5 MW

Dodajte komentar

U toku je instalacija solarne elektrane na dijelu Vrtačke brane. Kako je za RTNK kazao Milutin Marojević, tehnički direktor Solar gradnje, konstrukcije na brani postavljaju radnici EPCG Željezara Nikšić. Zaposleni EPCG Solar gradnja ugrađuju solarne panele u dužini od 1.500 metara. Nakon ove planirane su još dvije – na branama na Slanom i Krupcu.

„Projektom solarne elektrane na branama- Vrtac, Slano i Krupac, planirano je da se izgradi oko 5 megavata ukupne snage, što je oko 10 hiljada solarnih panela“, kazao je Marojević za TV Nikšić.

Kako napominje svi projekti iz oblasti energetike su profitabilni i benefiti višetruki.

,,Počeli smo realizaciju ugradnje na brani Vrtac. Radnici EPCG Željezara Nikšić su montirali podkonstrukciju, a radnici Solara ugradili 54 panela, ukupne snage 30 kilovata. Pripremljena su još dva polja za ugradnju solarnih panela, kazao je Marojević.

Ovim projektom, po riječima Marojevića, poboljšaće se uslovi napajanja električnom energijom zatvaračnice i okolnog konzuma. Dodaje da izgradnja ovih elektrana ima određene pogodnosti i nedostatke za solarne panele.

,,Pogodnosti su što se radi o relativno ravnoj površini za ugradnju panela. Priključak na energetsku infrastrukutu je dosta jednostavan, a u blizini je i voda za pranje i čišćenje solarnih panela“, kazao je Marojević.

„Nedostatak se ogleda u finansijskom dijelu-radi se o dužini brane od 1, 5km a vrlo uskom dijelu za montažu panela, pa će priključak na trafostanicu kablovskih instalacija biti dug“, pojašnjava Marojević.

Benefiti ugradnje solarnih panela su višetruki ističe Marojević, dodajući da je počela realizacija Projekta 5000 + , i da već su ugrađeni paneli na preko 400 objekata, ukupne instalisane snage oko 4, 5 MW.

Izvor: RT Nikšić

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *