Put Jezerine – Lubnice i tunel Klisura od danas probno otvoreni za saobraćaj

Dodajte komentar

Put Jezerine – Lubnice, dug 15 kilometara i tunel Klisura od 2,8 kilometara, koji su od danas probno otvoreni za saobraćaj, obišli su predsjednik Vlade Milojko Spajić, sa ministrima Filipom Radulovićem i Vladimirom Martinovićem i direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem.

„Veliko je je zadovoljstvo da ovaj dugoiščekivani projekat danas puštamo u probni rad. Pristupni putevi lokalni nijesu na zavidnom nivou, međutim, radićemo na tome narednih mjeseci. Najbitnije je da je put, od Berana i vasojevićkog kraja, prema ostatku Crne Gore, to jest, Podgorici, skraćen za 30-40 minuta. To je velika i jako bitna vijest za ovaj kraj“, kazao je Spajić.

Prema njegovim riječima, put Jezerine – Lubnice je jedan u nizu projekata, kojima se sjever povezuje s ostatkom Crne Gore. Infrastrukturno povezivanje sjevera, kako je kazao premijer, „jedna je od najbitnijih tema aktuelne Vlade“.

„Svi programi ove Vlade, uključujući Evropa sad 2, zavise od takvih poteza. Izutetno smo zahvalni i našim prijateljima iz Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD). Jedna od veliki projekat koji će otvoriti sjeveroistok Crne Gore za mnogo bolju povezanost je auto put Mateševo – Andrijevica, gdje ćemo dobiti grant od EU od 200 do 250 miliona eura. Dobićemo i 200 miliona povoljnih kredita od IBRD“, najavio je Spajić.

Prema riječima ministra Radulovića „otvaranje puta od Jezerina do Lubnica i tunela do kraja prošle godine nikad nije bila relana priča“. Radulović je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će izvođači raova snositi psoljedice zbog kašnjenja, kazao da to što su radovi na tom putu „mnogo skuplji i mnogo duže trajali nije prihvatljivo za Vladu“.

„Kada se ugovori potpisuju s državom, rokovi treba da budu ispoštovani. Recimo, na putu Vrulja – Mijakovići raskinuli smo ugovor sa izvođačem jer nije mogo da odgovori izazovima. To će biti praksa da se raskidaju ugovori kad izvođači ne mogu da ispoštuju dogovoreno“, kazao je on.

U fokusu 44 Vlade je razvoj sjevera, kazao je ministar Martinović. Vlada je kazao on, „maksimalno posvećena da se konačno traži balans između sjevera i juga“. On je podsjetio na projekte na sjeveru koji slijede.

„Na tome ćemo istrajati. Očekuje nas mnogo infrastrukturnih projekata u narednom periodu. Ovakvi i slični projekti su bitni za razvoj sjevera i moramo taj dio države otvoriti za investicije. Bez ovakvih projekata nema razvoja sjevera, a kroz ovakve projekte ulivamo sigurnost investitorima i ja se nadam da ćemo time dodatno privući i investitore i turiste, ali i doprinijeti značajno boljem kvalitet života građana“, rekao je Martinović.

Podsjetimo, osnovni Ugovor sa izvođačem radova (Euro-asfalt d.o.o) potpisan je na iznos od
34.694.804,35 €.

Tekst, fotke i video: Media biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *