Hrvatska: Ove godine već 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani

Dodajte komentar

Jedan od najvećih problema hrvatske privrede trenutno je nedostatak radne snage u većini sektora.
U najvećoj mjeri podstaknut je iseljavanjem domaćeg stanovništva u razvijenije privrede Evropske unije te umnogome utiče i na produktivnost hrvatske privrede, kažu poslodavci.

U samo dva mjeseca ove godine izdato je više od 43 tisuće radnih dozvola za strance, 46 odsto više nego prošle godine u istom periodu.

– Stav poslodavaca je da dovoljan broj zaposlenh možemo osigurati samo sistemskim pristupom koji uključuje promjenu porezskog tretmana rada, moderan Zakon o radu, aktivaciju radno sposobnih stanovnika na tržištu, usklađivanje obrazovnog sistema s potrebama na tržištu rada, ali isto tako i uvoz radne snage, istakla je Irena Weber, direktorica Hrvatske unije poslodavaca.

– Balansiramo između potreba poslodavaca i ptovrede, štitimo domaću radnu snagu i vodimo brigu o sigurnosti prije svega jer to nam je ključ ne samo za provredu nego i pojedine grane. Zamislimo turizam u nestabilnoj zemlji, ali na kraju ili na prvom mjestu zbog svojih građana. Nećemo nikada dopustiti da nas preplave nekakve emocije straha ili mržnje jer za njima nema potrebe, naglasio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *