Tržišta kapitulirala pred FED-om u pogledu kamatnih stopa, nakon višemjesečnog zastoja

Dodajte komentar

Investitori su se uskladili s očekivanjima Federalnih rezervi  (FED-a) da će sniziti kamatne stope samo tri puta ove godine, okončavajući višemjesečni zastoj između tržišta i centralne banke.

Nakon niza ekonomskih podataka koji signaliziraju da je američka inflacija tvrdoglavo visoka, trgovci su u petak smanjili cijene za samo tri četvrtine poena do kraja godine, prema podacima koje je prikupio LSEG.
Prije neočekivanog porasta američke inflacije od utorka, investitori su se “kladili” na skoro pun procentni poen smanjenja do decembra. U januaru su cijene snižene između šest i sedam četvrtine do kraja 2024.


„Tržište je dovedeno u koštac“, rekao je Padhraic Garvey, šef istraživanja za Ameriku u ING-u, tvrdeći da je upornost inflacije natjerala investitore da odustanu.
Američke dionice pale su u petak jer su trgovci smanjili svoje opklade na smanjenje kamatnih stopa, pri čemu je referentni S&P 500 pao za 0,6 odsto, a tehnološki bogat Nasdaq Composite za 1 posto.
Usklađivanje tržišta sa prognozom Fed-a o tri smanjenja sa njihovog 23-godišnjeg maksimuma od 5,25 odsto na 5,5 odsto označava veliki pomak jer se investitori prilagođavaju na sporiji pad inflacije od očekivanog u ključnoj izbornoj godini u SAD.
Tržišta sada daju šansu za smanjenje stope do juna na samo dva od tri. Prošlog mjeseca davali su 100 odsto vjerovatnoću smanjenja do juna.
“Sve je vjerovatnije da ćemo ovaj put završiti s kratkim i plitkim ciklusom smanjenja kamatnih stopa,” rekao je Mark Dowding, glavni investicioni direktor u RBC BlueBay Asset Management, koji je tvrdio da će Fed još uvijek morati zadržati relativno visoke stope do pobijediti inflaciju.

Pored neočekivanog februarskog povećanja inflacije na 3,2 odsto, odvojeni podaci ove sedmice pokazali su rast proizvođačkih cijena od 0,6 odsto na mjesečnom nivou.

FED će se sastati sljedeće sedmice kako bi razgovarali o toku budućih smanjenja kamatnih stopa i ažurirat će svoje projekcije za ostatak godine. Očekuje se da će zadržati stope na čekanju kada svoju odluku objavi 20. marta.
Predsjednik Fed-a Jay Powell rekao je ovog mjeseca da centralna banka “čeka da postane sigurnija da se inflacija kreće održivo na 2 posto” prije nego što smanji troškove zaduživanja.

Može li američko tržište dionica izdržati američku inflaciju od 3%?
“Još uvijek postoji vrlo realan rizik da snažni ekonomski podaci spriječe Fed da smanji kamatne stope u narednim mjesecima”, rekla je Ellie Henderson, ekonomistkinja Investeca.
Prinos na dvogodišnje trezorske obveznice, koji prati očekivanja kamatnih stopa, porastao je ove sedmice za oko 0,25 procentnih poena na 4,73 odsto.
Zvanični podaci prošle sedmice pokazali su da su SAD otvorile više radnih mjesta nego što se očekivalo u februaru. Iako je stopa nezaposlenosti porasla na 3,9 posto sa 3,7 posto prethodnog mjeseca, ona je i dalje niska prema istorijskim standardima.

Izvor: Financial times

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *