“Kao da gledam problematično dijete” tako kapetan Denis Tajer opisuje letjenje Boeingom 737 Max

Dodajte komentar

Boeing: U kolikim je problemima kompanija?

“Kao da gledam problematično dijete” tako kapetan Denis Tajer opisuje letjenje Boeingom 737 Max.
Šef Saveza savezničkih pilota, sindikata pilota American Airlinesa, insistira da se nikada ne bi ukrcao u avion da nije siguran.
Ali kaže da više ne može uzimati zdravo za gotovo kvalitet aviona kojim leti.
“U stanju sam pripravnosti da nikada nisam morao da budem u avionu Boeing”, kaže on, i doadaje da ne vjeruje “da su slijedili procese koji su me prethodno čuvali u Boeingovim avionima više od tri decenije.”

Rukovodiocima u sjajnom novom sjedištu ovog giganta u Arlingtonu u Virdžiniji moglo bi se priznati osjećaj “kao da su pod opsadom”.

Čini se da svaki dan donosi sve više loših naslova za kompaniju, koja je pod pritiskom regulatora i avio-kompanija, a njena reputacija je ozbiljno narušena.  Problemi su počeli u januaru, kada su napuštena vrata za izlaz u slučaju nužde odljetela sa potpuno novog Boeinga 737 Max, ubrzo nakon polijetanja sa međunarodnog aerodroma u Portlandu.
Prvobitni izvještaj američkog Nacionalnog odbora za sigurnost transporta zaključio je da četiri zavrtnja za sigurno pričvršćivanje vrata na avion nijesu bila postavljena.
Boeing se navodno suočava sa krivičnom istragom o samom incidentu, kao i pravnim postupkom putnika u avionu.

Ali, iako niko nije ozbiljno povrijeđen, afera je imala mnogo šire posljedice. Bacila je svjetlo  na korporativnu kulturu i stav prema sigurnosti unutar ovog giganta.
Prije pet godina Boeing se suočio s jednim od najvećih skandala u svojoj istoriji, nakon što su dva potpuno nova aviona 737 Max izgubljena u gotovo identičnim nesrećama koje su koštale 346 života.
Uzrok je bio pogrešan softver za kontrolu leta, i optuženi su da su ga namjerno skrivali od regulatora.
Kompanija je pristala da plati 2,5 milijarde dolara (1,8 milijardi funti) za namirenje optužbi za prevaru, i priznala je prevaru, iako se na kasnijim sudskim raspravama formalno izjasnila da nije kriva. Kasnije se suočila sa širim  optužbama da je stavila profit ispred života putnika.

Firma je ponovo potvrdila svoju posvećenost sigurnosti, a početkom 2020. godine njen novoimenovani izvršni direktor Dave Calhoun obećao je da može “raditi bolje. Mnogo bolje”.

Ipak, provjera koja je uslijedila nakon incidenta u januaru ove godine dovela je tu obavezu u pitanje. Govoreći o tim zabrinutostima, gospodin Calhoun je rekao: “Ići ćemo sporo, nećemo požurivati sistem i odvojit ćemo svoje vrijeme da to uradimo kako treba.”

Ranije ovog mjeseca američki regulator, Federalna uprava za avijaciju, saopštila je da je šestosedmična revizija proizvodnog procesa 737 Max u Boeingu i njegovom dobavljaču Spirit Aerosystems pronašla “više slučajeva u kojima kompanije nisu ispunile zahtjeve za kontrolu kvaliteta proizvodnje”.
Nalazi su došli ubrzo nakon što je drugi izvještaj o Boeingovoj sigurnosnoj kulturi od strane stručnog panela otkrio “nepovezanost” između višeg rukovodstva i redovnog osoblja, kao i znakove da osoblje oklijeva da prijavi probleme zbog straha od odmazde.

Toksična kultura u Boingu, ali su problemi popravljivi

Adam Dickson, bivši viši menadžer u Boeingu koji je nekada radio na programu 737 Max, slaže se da postoji jaz između rukovodilaca i radnika u fabrici.

“Kultura u Boeingu je toksična za povjerenje, već više od jedne decenije”, kaže on. “Možete dodati sigurnosne korake, možete dodati procedure. Ali fundamentalno pitanje nepovjerenja čini te promjene gotovo neefikasnim”, tvrdi on. U međuvremenu, ove sedmice su se pojavili dodatni dokazi o tome kako problemi u proizvodnji mogu ugroziti sigurnost.

FAA je upozorila da bi se nepropisno instalirani snopovi ožičenja na avionima 737 Max mogli oštetiti, što bi dovelo do neočekivanog otvaranja komandi na krilima i da bi letjelica počela da se kotrlja. Ako se ne riješi, navodi se, to bi “moglo rezultirati gubitkom kontrole nad avionom”. Zbog toga će stotine aviona koji su već u upotrebi morati biti provjereni.

Boeing je na osnovu revizije FAA rekao da nastavlja “sprovođenje trenutnih promjena i razvoj sveobuhvatnog akcionog plana za jačanje sigurnosti i kvaliteta, te izgradnju povjerenja  kupaca i njihovih putnika.”

Prema Edu Piersonu, izvršnom direktoru Fondacije za sigurnost zrakoplovstva, problemi su složeni, ali popravljivi.

I sam bivši uzbunjivač Boeinga, proveo je godine lobirajući kod regulatora da zauzmu čvrst pristup kompaniji.
“Boeing, njihovi dobavljači, aviokompanije i vladine agencije su u stanju da prevaziđu ove izazove, ali prvi korak u rešavanju problema je poštenje”, kaže on.

“Moraju priznati da ovi problemi postoje i prestati pokušavati da izvrću istinu. Što više vrte, to je duže potrebno da se problemi riješe i veći je rizik.”

Boeing kaže da u posljednjih nekoliko godina “nikada nije oklijevao da uspori, zaustavi proizvodnju ili zaustavi isporuke kako bi odvojio vrijeme koje nam je potrebno da stvari ispravimo”. Dodaje se da je pokrenuo program “Speak Up” kojim se ohrabruje osoblje da pokrene pitanja koja treba riješiti.

Izvor: BBC

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *