Globalna trgovina zaostajaće za ekonomskim rastom

Dodajte komentar

U narednih deset godina, svjetska trgovina će zaostajati za rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), što predstavlja preokret u 20-godišnjem trendu, pokazuje najnovija analiza Boston Consulting Groupa. Do 2032. očekuje se da će svjetska trgovina rasti po godišnjoj stopi od 2,8%, dok će globalni BDP rasti po stopi od 3,1%, procjenjuje se.

Kako se globalna ekonomija prilagođava tekućim ekonomskim i geopolitičkim pritiscima i poremećajima, poznate rute koje su definirale mapu globalne trgovine se ponovno iscrtavaju, navodi Boston Consulting Group (BCG).

“Pojava i sve veća važnost regionalnih trgovačkih koridora prigušuje tradicionalno duboke i brzorastuće trgovačke rute, poput onih između Kine i SAD-a te Kine i EU-a”, stoji u priopćenju.

Prema koautoru izvještaja i partneru u BCG-u Nikolausu Langu, uravnoteženjem lanaca snabdijevanja i jačanjem regionalnih trgovinskih odnosa između susjednih zemalja možemo očekivati i trajne promjene u protoku robe širom svijeta.

Istraživanje ističe pet novih globalnih trgovinskih dinamika koje će oblikovati svijet u narednoj deceniji: kineska trgovinska dinamika, snažna Sjeverna Amerika, rastuća trgovina jugoistočne Azije (ASEAN), zamah Indije i razlika u ruskoj trgovini.

Zbog trajnih trgovinskih napetosti i sve više upravljane trgovine, trgovina između Zapada i Kine usporava. Očekuje se da će vrijednost trgovine između SAD-a i Kine do 2032. pasti za 197 milijardi dolara u poređenju  s 2022., dok će trgovina između Kine i EU-a nastaviti rasti, ali sporijim tempom od svjetskog prosjeka, rekli su.

U međuvremenu, SAD, Kanada i Meksiko će imati koristi od USMCA-e, jer se očekuje da će američka trgovina sa susjednim zemljama porasti za 466 milijardi dolara u sljedećih 10 godina.

Zemlje jugoistočne Azije među najvećim su dobitnicima u novom globalnom trgovinskom aranžmanu, a očekuje se da će njihova zajednička trgovina porasti za 1,2 milijarde dolara tokom sljedećeg decenije.

Indija, u međuvremenu, iskorištava strukturu niskih troškova, sve kvalificiraniju radnu snagu i poboljšanu logistiku. Predviđa se da će Indija ostvariti prosječni godišnji rast trgovine od 6,3%, što je više nego dvostruko od svjetskog prosjeka.

Veći dio ruske trgovine preusmjeren je u druge zemlje BRIC-a (Brazil, Kina, Indija i Južna Afrika). Dok se očekuje da će ruska trgovina s Kinom porasti za 134 milijarde dolara, a trgovina s Indijom za 26 milijardi dolara do 2032., očekuje se da će se njezina trgovina s EU smanjiti za 222 milijarde dolara.

Direktorica i partnerica BCG-a Melanie Seier Larsen zaključila je da promjene u obrascima trgovanja nisu prolazni trend. “Tvrtke moraju djelovati promišljeno i odlučno, inače riskiraju da budu uhvaćene čimbenicima koji se brzo mijenjaju na koje nemaju utjecaja”, rekla je ona.

Izvor: seebiz.eu

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *