Berze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja

Dodajte komentar

Lošiji podaci o inflaciji ohladili su Wall Street, a čak je i bitcoin “usporen” u dosezanju novih rekorda. Evropske dionice su u međuvremenu zabilježile rast osmu sedmicu zaredom.

Mjesečna inflacija u veljači u SAD-u iznosila je 0,4 odsto na potrošačkom nivou (CPI indeks), odnosno 0,6 odsto na proizvođačkom nivou (PPI), odnosno upola manje ako izuzmemo uticaj hrane i energenata. Obje brojke su malo iznad očekivanja, tako da Fed vjerovatno neće žuriti sa smanjenjem kamata, pogotovo jer je privreda još uvijek u dobrom stanju. Članovi američke centralne  banke idući će se put sastati na dvodnevnom sastanku ovog utorka, ali gotovo sigurno neće mijenjati kamatne stope koje su trenutno na najvišem nivou za 17 godina. Stoga će biti važnije slijediti riječi guvernera Jeromea Powella i saznati kada će se to dogoditi. Većina se kladi na junsku sesiju.

Berze žele niže kamate, za firme to znači povoljnije zaduživanje. Konkretno, tehnološkim firmama koje se tek razvijaju pogoduju niže kamate, dok velikim (i nisko zaduženim) firmama koje ostvaruju visok novčani tok i “lete” na krilima umjetne inteligencije u zadnjih godinu dana to nije ni važan faktor. Pogledajte samo rast Nvidijine dobiti i cijene dionice (+230% prošle godine, dodatnih 82% ove godine).

Analitičari Barclaysa kažu da je Nvidia pridonijela 20 posto rastu indeksa S&P 500 (u utorak je postavio novi rekord) te da je stoga rast S&P još koncentrisaniji nego lani. Oštar oporavak od oktobarkog dna (S&P je od tada dobio 25 odsto) pomalo ih zabrinjava, ali dugoročni rast trebao bi biti održiv.

Tri razloga Barclays ističe kao “jemca” daljnjeg rasta berzovnih indeksa.

Vjeruju da procjene nisu tako visoke kao što možda mislite. Iako je Nvidia postala tvrtka vrijedna više od dva bilijuna dolara sa svojim ogromnim rastom dionica, višestruka zarada (P/E) Nvidije je oštro pala zbog ludog uspjeha Nvidijinog poslovanja. Isto vrijedi i za ostale velike tehnološke firme. Pitanje je li to tačno – LSEG Datastream izvještava da se dionicama obitelji 7 veličanstvenih trguje 33 puta više od očekivane zarade u sljedećih 12 mjeseci, što je više nego na kraju 2022., kada je P/E iznosio 26.

Drugo, nastavljaju u Barclaysu, makroekonomska slika je povoljna, očekuje se da će nezaposlenost u SAD-u dosegnuti vrhunac od samo četiri odsto, bez ikakvih znakova gubitka radnih mjesta. A postoji još jedan razlog zašto bi globalna tržišta dionica mogla nastaviti rasti ove godine: vrlo je rijetko da indeksi preokrenu kurs nakon tako dobrog početka godine. Štoviše, postoji dosta sektora, pa čak i područja u kojima indeksi još nisu nimalo procvjetali. No, mnogo će očito zavisiti o učinku dionica iz “7 veličanstvenih “. Dionice Applea, a posebno Tesle (minus 34% ove godine – nijedna dionica u S&P 500 indeksu nije izgubila više!) trenutno su već ispod svojih 200- dnevnih pomičnih prosjeka. Ako im se pridruži još neka dionica, to će biti signal upozorenja, smatraju u banci Citigroup.

Izvor: Seebiz.eu

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *