AzZK: Vlada nezakonito platila ratu Crnogorske plovidbe od 2,5 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada je u februaru platila ratu kredita “Crnogorske plovidbe” od 2,5 miliona dolara, a prije toga nije pitala nadležnu Agenciju za zaštitu konkurencije za mišljenje. Zbog toga je, kako su Danu kazali iz Agencije, isplata rate suprotna Zakonu o kontroli državne pomoći.

-Plaćanje rate kredita “Crnogorskoj plovidbe od 2,5 miliona dolara iz državnog budžeta nije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, potvrdili su za “Dan” iz Agencije za zaštitu konkurencije (AzZK).

Vlada je u februaru platila ratu kineskoj Eksim banci od 2,478 miliona dolara, o čemu je usvojila i informaciju na sjednici.

Međutim, o davanju pomoći, tj. o isplati rate umjesto “Crnogorske plovidbe, nije obavještavala nadležnu Agenciju, niti je pitala za mišljenje, a što je bila u obavezi.

Član 10 Zakona o kontroli državne pomoći jasno propisuje obavezu davaoca državne pomoći da prije same dodjele državnu pomoć prijavi Agenciji kazali su “Danu iz AzZK-a.

Ovo nije prvi put da Vlada iz budžeta plaća rate “Crnogorske plovidbe. Agencija je ranije plaćanje rata kredita “Crnogorske plovidbe” iz budžeta ocijenila kao nezakonito i naložila toj kompaniji da donese plan otplate i dostavi ga tadašnjem Ministarstvu kapitalnih investicija, čiji je nasljednik Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP). Iako je tada jasno saopšteno da je ugovor o garanciji neusklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije tražilo mišljenje od AZZK prije plaćanja rate kredita Eksim banci.

– Nažalost, suprotno zakonskoj obavezi svih davalaca državne pomoći da kroz institut prethodne kontrole zatraže mišljenje Agencije, to se u ovoj situaciji nije desilo. Agencija je u prethodnom periodu više puta naglašavala potrebu podnošenja zahtjeva za mišljenje, kako kroz medijske kampanje, tako i u razgovoru sa predstavnicima resornih ministarstava, i isticala neophodnost poštovanja preocedura kazali su iz AzZK-a.

Precizirali su da je, uzevši u obzir prethodno rješenje Agencije, u pitanju neusklađena državna pomoć u sm islu Zakona o kontroli državne pomoći.

Prilikom postupka naknadne kontrole 2022. godine, Agencija je naložila povrat sredstava, a rok je bio četiri mjeseca od donošenja rješenja Agencije. Ovim postupkom su iscrpljene sve procesne radnje iz nadležnosti Agencije. Ono što Agencija u ovom trenutku može uraditi jeste slanje dopisa nadležnoj instituciji u formi obavještenja da se ne postupa u skladu sa rješenjem Agencije objasnili su iz tog državnog organa.

Dan je pitao AzzK  ih i da li će pokretati ispitni postupak u vezi sa nezakonitom isplatom 2,5 miliona eura.

– Rješenjem Agencije iz 2022. godine utvrđeno je da je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena “Crnogorskoj plovidbi” neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Dodatno, Ministarstvu kapitalnih investicija naloženo je da u roku od četiri mjeseca od rješenja napravi plan povrata sredstava. Napominjemo da Agencija nema dalju nadležnost nad sprovođenjem procedure povrata sredstava pojasnili su iz AzzK.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *