Institut Igalo za godinu i po napustilo više od 100 radnika

Dodajte komentar

Od avgusta 2022. godine Institut Igalo napustilo je više od 100 radnika, kazala je za RTHN predsjednica Sindikata dr Marija Obradović.

Zbog kašnjenja decembarske, januarske i februarske plate, ali i zbog situacije u kojoj se Institut „Dr Simo Milošević“ nalazi preko godinu, ugostitelji su od četvrtka u štrajku, ostali sektori pridružiće im se 25. marta. Norveški program je obustavljen, plate kasne tri mjeseca, a prema novom zakonu o zaradama u javnom sektoru, zbog poslovanja sa gubicima, umanjene su za 10 odsto, pa je teško nadoknaditi kadar, odnosno medicinske i ugostiteljske radnike, koji napuštaju posao u Institutu, a deficitarni su na nivou čitave države.

Obradović je rekla da je posljedica napuštanja radnika Instituta veoma upitno funkcionisanje određenih odjeljenja.

– Pri tome, jaku bojazan imamo da su to odjeljenja koja su najranjivija, a to su dječije i odjeljenje za nepokrete i teško pokretne pacijente. Sindikalna organizacija i zaposleni u Institutu dugo smo ukazivali da će do toga doći. Kad radite u Institutu neke stvari možete da predvidite mnogo prije nego što će se one dogoditi – navodi ona.

Uprkos svemu, usluge Instituta i dalje su na visokom nivou, ali zaposlenima ponestaje strpljenja i snage. Neizvjesna situacija traje preko godinu, pa je opravdan strah da će se ova zdravstvena ustanova ugasiti, a time će cijela Crna Gora izgubiti mogućnost rehabilitacije.

Izvor: TV NK

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *