Bitcoin nadmašio zlato u portfelju investitora

Dodajte komentar

Bitcoin je pretekao zlato u raspodjeli portfelja investitora, prema analitičaru JP Morgana.
Izvršni direktor JPMorgana Nikolaos Panigirtzoglou navodno je rekao da je, kada se prilagodi volatilnosti, alokacija bitcoina u portfeljima ulagača 3,7 puta veća od zlata.

Analitičar je istakao značajne priljeve od preko 10 milijardi dolara u spot Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF-ove) od njihovog odobrenja u januaru i ustvrdio da bi potencijalna veličina tržišta Bitcoin ETF-a mogla doseći 62 milijarde dolara, koristeći zlato kao referentnu vrijednost, piše Cointelegraph.

Drugi izvještaj JPM Securitiesa predviđa da bi spot tržište Bitcoin ETF-ova moglo narasti do čak 220 milijardi dolara u sljedeće dvije do tri godine:

“Procjenjujemo da će 220 milijardi dolara stići u ETF-ove tokom sljedeće tri godine, što bi takođe moglo biti prilično uticajno na cijenu Bitcoina s obzirom na multiplikator kapitala.”

Bitcoin ETF-ovi su se pokazali neto pozitivnim za kripto tržište, pri čemu je najveća svjetska kriptovaluta u februaru dobila više od 45% tržišne kapitalizacije. Neto prodaja spot Bitcoin ETF-ova popela se na 6,1 milijardu dolara u februaru u usporedbi s 1,5 milijardi dolara u januaru.

Najveći dnevni prilivi u spot Bitcoin ETF-ove dosegli su 12. marta vrhunac od preko 1 milijarde dolara, a analitičari vjeruju da bi taj iznos mogao dodatno porasti nakon što odlivi iz Grayscale Bitcoin Trust ETF-a prestanu.

Izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *