EPCG spremna i za scenario da nema zakupca Željezare

Dodajte komentar

Komisija za vrednovanje ponuda za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u nikšićkoj Željezari do kraja sljedeće sedmice donijeće konačnu odluku o rangiranju ponuda nakon čega će se sa prvorangiranim ponuđačem nastaviti razgovori koji bi bili finanlizovani kroz potpisivanje ugovora.

Ovo je zvanično juče saopštio predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović na sjednici skupštinske Komsije za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije koja je bila posvećena ovom javnom pozivu koji je raspisala EPCG.

Stav parlamentarne većine i opozicije je jedinstven u tome da se pruži podrška da javni poziv za Željezaru uspije, pa juče opozicione poslanici nijesu iznosili kritike na račun rada nikšićke fabrike i povodom planiranog zakupa pogona.

Na javni poziv stigle su tri ponude i to od konzorcijuma “Universal Energy” (Kina), “Energy & Industrial Management Advisory Services” (Češka) i “Neksan” (Crna Gora), “Kvalitets Bygg-Uber Nordic” iz Švedske i kompanija “8B Capital S.A.” iz Švajcarske. Ove ponude su otvorene 30. januara nakon čega je iz državne energetske kompanije saopšteno da će se tražiti dalje njihova dopuna.

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” u igri je ostala samo kompanija iz Švajcarske, dok su ostala dva konzorcijuma ispala iz igre.

Đukanović je to juče indirektno potvrdio u parlamentu. On je kazao da je ostao samo jedan ponuđač, dok su drugi imali određene uslove – jedan je tražio 100 miliona garancije, a drugi priključak na 90 megavati za solarnu elektranu i 60 megavati za vjetroelektranu.

“Komsija će sljedeće sedmice donijeti odluku, kompanija koja je ostala tražila je određena pojašnjenja, a mi smo tražili garancije. Moramo se pripremiti i na to da nema stranog investitora. Živimo i za taj lošiji scenario”, poručio je Đukanović, dodajući da će brzo imati rasplet situacije.

Izvršna direktorka Željezare Nevenka Janković kazala je da je fabrika u nezavisnom položaju zadnjih godinu i to je stvar menadžmenta, te da će se potruditi da je vode ka ozdravljenju. Ona je rekla da potencijalnog investitora niko kroz javni poziv nije uslovio koliko radnika da zaposli i da bi zakupac riješio mnoge probleme jer je fabrici potreban novac.

“Nijednog radnika nijesam zaposlila, a nijednom radniku neću dati otkaz”, poručila je direktorka Janković, dok je predstavnik sindikata radnika Ivan Vujović rekao da je njima važno da rade, a ne ko će biti investitor.

Poslanik BS-a Damir Gutić kazao je da su svi zainteresovani da Željezara bude u funkciji jer je ona bila motor razvoja Nikšića kada se razvijao.

“Nećemo stavovima uticati na negativan rezultat ovog procesa. Nadam se da će doći do održavanja proizvodnje. Očekivanja su jedno, a realnost je drugo. Treba voditi računa da ne uđemo u populističku priču, kazao je poslanik DPS-a Nikola Milović, dodajući da je prilikom preuzimanja Željezare izostala ozbiljna ekonomsko-pravna analiza.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin je rekao da je važno da stavovi sa sjednice Komsije budu takvi da se ide u pravcu da se dođe do kredibilnog investitora da donese kapital i zaposli ljude.

EPCG je krajem 2022. godine otkupio imovinu Željezare od turskog vlasnika, kompanije Tosčelik, za 20 miliona eura. Pokretanja proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovačnice pod okriljem EPCG nije bilo moguće zbog strogih pravila o državnoj pomoći.

Đukanović je u parlamentu saopštio da oprema i imovina Željezare vrijede 52 miliona eura.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *