Putin upozorio Zapad: Rusija je spremna za nuklearni rat

Dodajte komentar
Foto: kremlin.ru

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas Zapad da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da će se, ako Sjedinjene Američke Države (SAD) pošalju trupe u Ukrajinu, to smatrati značajnom eskalacijom sukoba.

Putin je, govoreći samo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora u Rusiji koji se održavaju od 15. do 17. marta i koji će mu sigurno dati još šest godina na vlasti, rekao da scenario nuklearnog rata nije “užurban” i da ne vidi potrebu za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

“Sa vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni”, rekao je Putin (71) televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat, prenosi agencija Rojters.

Putin je rekao da SAD razumiju da bi Rusija, ako rasporede američke trupe na ruskoj teritoriji – ili u Ukrajini – taj potez tretirala kao intervenciju.

“(U SAD) ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog obuzdavanja”, rekao je Putin, donosilac konačne odluke u najvećoj nuklearnoj sili svijeta.

“Stoga, ne mislim da se žuri ka tome (nuklearnom obračunu), ali mi smo spremni za ovo”, dodai je on.

Putinovo nuklearno upozorenje došlo je zajedno sa još jednom ponudom za razgovore o Ukrajini u okviru novog posthladnoratovskog razgraničenja evropske bezbjednosti.

SAD kažu da Putin nije spreman za ozbiljne razgovore o Ukrajini. Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. i Putin je nekoliko puta upozorio da Zapad rizikuje da izazove nuklearni rat ako pošalje trupe da se bore u Ukrajini.

Putin je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je izazvalo rat velikih razmjera nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga na jednoj strani i proruskih Ukrajinaca i ruskih predstavnika na drugoj strani.

Nuklearni rat?

U izbornoj godini u SAD, Zapad se bori sa tim kako da podrži Kijev protiv Rusije, koja sada kontroliše skoro jednu petinu ukrajinske teritorije i naoružava se mnogo brže od Zapada i Ukrajine, navodi Rojters.

Kijev kaže da se brani od osvajačkog rata u imperijalnom stilu koji je osmišljen da izbriše ukrajinski nacionalni identitet.

Rusija kaže da su oblasti koje kontroliše u Ukrajini sada Rusija.

Putin je poslao niz javnih nuklearnih upozorenja SAD sa ciljem da obeshrabri veće učešće u Ukrajini – potez za koji Kremlj kaže da bi označio klizanje u svjetski rat.

Vašington kaže da nije vidio velike promjene u ruskom nuklearnom držanju, ali su Putinova javna nuklearna upozorenja – koja su u suprotnosti sa ekstremnim oprezom sovjetskog rukovodstva u vezi sa takvim primedbama – posijala zabrinutost u Vašingtonu.

Putin je ponovio da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, koja navodi uslove pod kojima bi on koristio takvo oružje: uglavnom kao odgovor na napad upotrebom nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje, ili korišćenje konvencionalnog oružja protiv Rusije “kada je samo postojanje države pod opasnošću”.

“Oružje postoji da bi se koristilo. Imamo svoje principe”, rekao je Putin.

CNN je u subotu izvijestio da je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena bila posebno zabrinuta 2022. da bi Rusija mogla da upotrijebi taktičko ili nuklearno oružje na bojnom polju u Ukrajini. Putin je rekao da nikada nije osjetio potrebu da koristi nuklearno oružje u Ukrajini.

Razgovori?

Putin je rekao da je Rusija spremna za ozbiljne razgovore o Ukrajini.

“Rusija je spremna za pregovore o Ukrajini, ali oni treba da budu zasnovani na realnosti – a ne na žudnji nakon upotrebe psihotropnih ljekova”, rekao je Putin.

Rojters je prošlog mjeseca izvijestio da su SAD odbile Putinov predlog o prekidu vatre u Ukrajini radi zamrzavanja rata nakon kontakata između posrednika.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns upozorio je ranije ove nedjelje da bi Kijev, ako Zapad ne pruži odgovarajuću podršku Ukrajini, izgubio više teritorije od Rusije, što bi ohrabrilo kineskog predsjednika Si Đinpinga.

Berns, bivši američki ambasador u Rusiji, rekao je Komitetu Senata za obavještajne poslove da je u interesu SAD da podrže Ukrajinu kako bi joj se omogućilo da zauzme jaču poziciju prije pregovora.

Putin je rekao da nikome ne vjeruje i da će Rusiji biti potrebne pismene bezbjednosne garancije u slučaju nagodbe.

“Ne vjerujem nikome, ali garancije su nam potrebne, a garancije moraju biti precizirane, one moraju biti takve da bismo mi bili zadovoljni”, rekao je Putin.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *