MonteVino24: Tradicionalni premium vinski događaj 15. i 16. marta u Podgorici

Dodajte komentar

Nacionalno udruženje somelijera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore i ove godine organizuju MonteVino, premium vinski događaj koji će se održati ovog petka i subote, 15. i 16. marta, u Kristalnoj dvorani hotela Hilton u Podgorici.

Četrnaest godina nakon početka projekta, MonteVino se nalazi na listi najuglednijih vinskih događaja u regionu, te je prepoznat kao glavni kreator crnogorske vinske scene.

“Kada smo 2010. počeli MonteVino nama je bio i cilj da okupimo naše crnogorske proizvođače vina i da predstavimo naša vina kako crnogorskoj publici, tako i regionu. Kako smo iz godine u godinu rasli, sami ti vinari su sa nama rasli i negdje su uz naš događaj uspjeli na najbolji način da se predstave, da vide i razmijene svoja iskustva. Sa ponosom mogu da kažem da je sa MonteVina proizašlo jako puno naših kvalitetnih vinara,” saopštila je predsjednica Udruženja somelijera, Danijela Radeč.

Radeč ističe da je puno rada i truda trebalo da bi se domaći proizvođači prilagodili savremenijim tipovima opreme, enoloških sredstava, da primijene sve ono što rade i ostali vinari u regionu, ali da se uz sve to sačuva crnogorska tradicija.

“Mi smo negdje kao zemlja poznati po tome što imamo čuvenu autohtonu sortu vranac. Samo Nacionalno udruženje somelijera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore upravo rade na tome da tu sortu predstavimo i van granica Crne Gore. Uz razne projekte u kojima smo uključeni trudimo se da maksimalno promovišemo tu sortu, ali ćemo se isto tako potruditi da ostale autohtone sorte uključimo u tu priču,” kazala je ona.

Iako ističe da je Crna Gora “zemlja crvenih vina” predsjednica Udruženja somelijera napominje da ima jako puno proizvođača koji proizvode bijela i roze vina, a počeli su i sa proizvodnjom pjenušaca.

“Mi smo mala država, samim tim imamo male tradicionalne vinarije koje nemaju veliku količinu vina koja može da se dalje izvozi van granica Crne Gore. Ipak, svi turisti koji dođu i posjete Crnu Goru se vraćaju da uživaju u onome što mi proizvodimo. Raduje me što naši proizvođači ipak prate trendove. Jedno je ono što neko voli, drugo je ono što može da se proda i od čega se može živjeti,” kazala je Radeč.

Zajedno sa vinarijama iz Crne Gore MonteVino24 će okupiti 135 vinarija iz 11 država svijeta. Najavljeno je 25 apsolutnih premijera, a predstaviće se i desetak destilerija. U susret “MonteVino 2024” održava se pet masterclass-ova na kojima se jasno definisanim ciljnim grupama predstavljaju novi proizvodi, a vinarije i distributeri se upoznaju sa novim etiketama i berbama koje će nakon tih premijera biti dostupni na crnogorskom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *