Gdje se nalaze sve novčanice američkog dolara (infografika)

Dodajte komentar

Jeste li se ikada zapitali koliko je američke valute u opticaju?

Svake godine Federalne rezerve SAD podnose nalog za štampanje američke valute Birou za graviranje i štampanje (BEP) Ministarstva finansija. BEP će zatim štampati milijarde novčanica u različitim apoenima, od novčanica od 1 dolara do novčanica od 100 dolara.

Source: Visualcapitalist.com

U ovoj infografici korišćemni su najnoviji podaci Federalnih rezervi da kako bi se prikazao približan broj novčanica za svaki apoen na globalnom nivou, od 31. decembra 2022.

Analiza američke valute u opticaju

Sljedeća tabela navodi sve podatke koje su korišteni za kreiranje gornje vizualizacije. Imajte na umu da su vrijednosti zaokružene radi jednostavnosti.

* Novčanice od 500-10.000 dolara su navedene kao raspon, a ukupni opticaj od 0,0004 milijarde. Nije uključeno u grafiku.

Iz ovih brojeva možemo vidjeti da su novčanice od 100 dolara najčešća novčanica u opticaju, čak i ispred novčanica od 1 dolara.

Jedan od razloga za to je da novčanice od 100 dolara imaju duži vijek trajanja od manjih apoena, zbog toga što ljudi rjeđe koriste novčanice od 100 dolara za transakcije. Neka preduzeća takođe mogu odbiti novčanice od 100 dolara kao sredstvo za plaćanje.

Na osnovu procjena Federalnih rezervi za 2018. godinu, novčanica od 100 dolara ima vijek trajanja od preko 20 godina, što je znatno više od novčanica od 1 dolara (7 godina) i novčanica od 5 dolara (5 godina).

Izvor: Visualcapitalist.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *