Dok zagovara štednju, sebi povećao platu za 48 odsto

Dodajte komentar

Argentinski predsjednik Javier Milei optužen je za licemjerje jer je orkestrirao značajno povećanje predsjedničke plate dok je progurao paket mjera štednje, u skandalu koji je potresao desničarsku populističku vladu.

Opozicioni zastupnici obrušili su se na Mileija tokom vikenda, dijeleći detalje na društvenim mrežama koji su pokazali da je njegova bruto mjesečna plata prošli mjesec porasla na nešto više od 6 miliona argentinskih pezosa (7073 dolara po službenom argentinskom kursu). To odražava 48-postotno povećanje predsjedničke plate od januara.

Milei je tokom televizijskog intervjua u ponedjeljak rekao da je naredio smjenu ministra rada Omara Yassina zbog skandala, navodno rekavši da je povećanje plata njemu i najvišim vladinim zvaničnicima”greška koja se nije smjela učiniti”.

Libertarijanski ekonomista, koji se često upoređuje s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, pokušao je da odbrani povećanje tvrdeći da je ono automatski pokrenuto dekretom koji je potpisala bivša predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner prije 14 godina.

Opozicioni zastupnici, međutim, rekli su da je predsjednikov vlastiti potpis korišten na dekretu za februar kojim je dozvoljeno povećanje.

“Upravo sam obaviješten da je kao rezultat uredbe koju je potpisala bivša predsjednica Cristina Kirchner 2010. godine, a kojom je utvrđeno da politički zvaničnici uvijek trebaju zarađivati više od zaposlenog u javnoj upravi, političko osoblje ove vlade automatski povećano”, rekao je Milei .

Skandal dolazi nedugo nakon velikog neuspjeha Mileijevog Zakona o sveobuhvatnoj ekonomskoj reformi, iako je predsjednik od tada ponovno potvrdio svoju odlučnost da nastavi s mjerama štednje koje izazivaju podjele.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *