Ulagači na Wall Streetu oprezni uoči izvještaja o inflaciji

Dodajte komentar

NA Wall Streetu se juče trgovalo oprezno, a indeksi nijesu osjetnije oscilirali jer ulagači ne žele riskirati uoči izvjetaja o potrošačkim cijenama u SAD-u u februaru.  Ulagači su oprezni jer će ove sedmice a biti objavljena dva izvještaja koja će pokazati kako se kretala inflacija i koja bi mogla uticati na odluku američke centralne banke u vezi kamata.

Danas će biti objavljen izvještaj o potrošačkim, a u četvrtak o proizvođačkim cijenama u februaru. Nakon što su u januaru  potrošačke cijene porasle nešto više nego što se očekivalo, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u februaru cijene porasle 0.4 posto na mjesečnoj, a 3.1 odsto na godišnjem nivou .

Dow Jones ojačao je 0.12 odsto, na 38.769 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.11 posto, na 5.117 bodova, a Nasdaq indeks 0.41 podto, na 16.019 bodova. Nakon što su prošle sedmcie blago pali, na početku nove sedmice indeksi su zabilježili tek manje promjene.

Dionice u tehnološkom sektoru su i dalje pod pritiskom, posebno proizvođača čipova
Najviše je pao Nasdaq indeks jer su i dalje pod pritiskom dionice u tehnološkom sektoru, posebno proizvođača čipova, koje su nedavno snažno porasle. Tako je juče cijena dionice Nvidije pala oko 2, a Advanced Micro Devicesa više od 4 posto.

Učvršćene procjene na tržištu da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u junu. Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošle sedmice da čelnici Cebtralne banke žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od 2 odsto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope. Powellovi komentari učvrstili su procjene na tržištu da bi Fed mogao početi smanjivati kamate tokom ljeta.

Izvot: seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *