Spor “Hidra MNE” protiv države: Vještak će utvrditi visinu izmakle dobiti

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Vladimir Bulatović naložio je vještačenje koje će utvrditi koliko je sredstava uloženo, kao i kolika je izmakla dobit investitora u sporu koji kompanija Hidra MNE vodi protiv države zbog raskida ugovora o izgradnji male hidroelektrane (mHE) na rijeci Bukovici u Šavniku.

Na juče odloženom ročištu, zastupnici kompanije istakli su da je vještaku ekonomsko-finansijske struke Srđanu Pupovcu dostavljena kompletna dokumentacija, te je naredno ročište zakazano za 26. april kako bi vještak imao dovoljno vremena da izradi nalaz. Vlasnici ove kompanije su Milovan Maksimović, brat od ujaka nekadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, i njegov partner Jovan Gordijan, a njihov pravni zastupnik je Ana Đukanović.

Hidra MNE je u oktobru 2018. dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Bukovici u Šavniku, čija je investicija procijenjena na 9,2 miliona eura.

Investitori su u dosadašnjem toku postupka tvrdili da je Vlada bila svjesna da krši ugovor, jer im nije omogućila da završe projekte izgradnje dvije mHE, te da će zbog neizvršavanja svoje obaveze biti prinuđena da plati ogromne svote za obeštećenje. Na čelu Vlade u tom periodu bio je Duško Marković, koji je od strane investitora bio predlagan za svjedoka, kao i tadašnja ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koji barem do sada nisu saslušani.

Ipak, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović i nekadašnji savjetnik premijera za energetska pitanja Ljubo Knežević potvrdili su da je Vlada bila svjesna da krši sporazum, te da su razmatrali čak četiri moguća scenarija za raskid ugovora.

Prvi predlog bio je da se nastave radovi na samo jednom od dva predviđena objekta, drugi je podrazumijevao da se investitoru omogući gradnja solarnog objekta istog kapaciteta na državnom zemljištu, a treći da se sporazumnim raskidom ugovora na osnovu nalaza revizorske kuće Deloit investitor obešteti. Četvrta opcija, koja je neformalno razmatrana, a koja je bila najmanje vjerovatna bila je da investitor bez naknade raskine ugovor istakao je ranije u svom iskazu Knežević.

Bivši državni službenici su takođe isticali i da je prilikom davanja koncesije, nakon nekoliko propalih javnih poziva, Hidra MNE imala najobimniju i najsveobuhvatniju dokumentaciju od svih koncesionara, te da je održano više javnih rasprava na kojima čak ni predstavnici NVO sektora nisu imali primjedbi. Radovi na ovoj lokaciji obustavljeni su nakon više protesta mještana i NVO sektora, nakon što je lokaciju obišla i tadašnja ministarka Sekulić, koja je informisala okupljene da se radovi obustavljaju.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *