Sljedeće sedmice novi štrajk kabinskog osoblja Lufthanse

Dodajte komentar

Kabinsko osoblje njemačkog avioprevoznika Lufthansa stupit će u utorak i srijedu u štrajk, najavio je u subotu sindikat Ufo.

Štrajk će otkazati letove iz Frankfurta i Minhena, a zahvatiće i Lufthansinu podružnicu CityLine. Lufthansa očekuje da će štrajk pogoditi približno 100.000 putnika, prenose agencije.
Lufthansa je prošle godine zabilježila neto dobit od 1,67 milijardi eura, nakon što je lani iznosila 791 milion eura. To je treća najveća neto dobit u istoriji  grupe, izvijestila je njemačka novinska agencija Dpa.

“Kabinsko osoblje mora imati koristi od ovog uspjeha, a napori uloženi tokom pandemije covida-19 moraju biti nagrađeni”, rekao je vođa Ufo sindikata Joachim Vazquez Bürger kada je štrajk najavljen. Zaposleni će započeti štrajk u utorak oko 4 sata ujutro, a završiće u srijedu oko 23 sata.

Štrajk će uticati na odlazne letove iz  Frankfurta utorkom i odlazne letove iz Minhena u srijedu. Štrajkom će biti obuhvaćeni i letovi Lufthansine podružnice CityLine, javlja francuska novinska agencija AFP. Prema procjeni avioprevoznika, dvodnevni štrajk pogodiće oko 100.000 putnika.

U Lufthansi su u četvrtak, prilikom objave prošlogodišnjih poslovnih rezultata, ukazali na štetan uticaj štrajka početkom ove godine. Zaposleni Lufthanse proteklih su mjeseci održali nekoliko štrajkova zbog nezadovoljstva platama i radnim uslovima, a posljednji se dogodio u četvrtak i petak kada je štrajkovalo osoblje Lufthanse.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *