Ne zna se da li će, i kada, Vlada uvesti kraće radno vrijeme

Dodajte komentar
  • Odluke koje su od uticaja na privredu, zaposlene, ali i državu, ne smiju se kreirati na osnovu procjene šta je blagougodno čuti, kažu iz Unije poslodavaca.
  • Nije nam poznato da li su preduzete konkretne aktivnosti na tom planu, navode iz Unije slobodnih sindikata

Vlada Milojka Spajića, koja je nedavno proslavila 100 dana rada, još nije objelodanila kako će biti implementirana treća stavka programa Evropa sad 2 sedmosatno radno vrijeme. Spajić je prošle godine, u čestitki povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, kazao da će programom Evropa sad 2 (ES2) predložiti skraćenje punog radnog vremena sa 40 na 35 sati, odnosno na sedmočasovno radno vrijeme.

Iz kabineta predsjednika Vlade, međutim,  nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kada će kraće radno vrijeme biti uvedeno, na osnovu koje analize je utvrđeno da je sedmosatno bolje od osmosatnog radnog vremena, kao i koje su pozitivne posljedice skraćivanja radne nedjelje.

Platforma PES-a za parlamentarne izbore održane u junu prošle godine bila je kraće radno vrijeme, uz povećanje minimalne zarade i penzije.
Spajić je, nakon konstituisanja izvršne vlasti, u ekspozeu istakao da će uvesti kraće radno vrijeme, kako bi svaki građanin imao više vremena za porodicu i prijatelje.

– Iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) su istakli da se odluke koje su od uticaja na privredu, zaposlene ali i državu, ne mogu i ne smiju kreirati na osnovu procjene šta je blagougodno čuti.

Oni su “Vijestima” kazali da poruke, a posebno odluke, moraju biti odgovorne i utemeljene, te donošene na osnovu realnog stanja i pokazatelja. Napomenuli su da je privreda ostala uskraćena za analizu ili makar dodatna pojašnjena.

…Na koji način bi isto bilo sprovedeno, u kojoj mjeri može uticati na procese rada kompanija, koje djelatnosti će biti u mogućnosti da isto sprovedu, te šta će biti sa granama u kojim su radna mjesta pokrivena 24 časa, rekli su iz UPCG-a.

Bojazan je da bi loši efekti nadmašili pozitivne, odnosno da sprovođenje navedenih mjera može dovesti do umanjenja, a ne očekivanog povećanja budžetskih prihoda, te produktivnosti i konkurentnosti privrede, naglasili su iz Unije poslodavaca.

–  Izvjesno je da će se iskrenost namjere izvršne vlasti da implementira sedmosatno radno vrijeme uvidjeti kroz aktuelni proces pregovora o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kazali su Vijestima iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Istakli su da su oni Radnog grupi za izmjenu Zakona o radu već ranije uputila zahtjev za izmjenu člana Zakona kojim je definisano puno radno vrijeme na sedmičnom nivou.

“U novembru 2022. delegati IV Kongresa USSCG usvojili su, pored ostalih, Rezoluciju o dostojanstvenom radu kojom je obavezano rukovodstvo USSCG da u narednom mandatnom periodu pokuša da kroz izmjenu radnog zakonodavstva zaposlenima omogući pravo na 35-časovnu radnu sedmicu, objasnili su iz ove sindikalne organizacije.

Saopštili su da je od nastanka USSCG-a jedan od njihovih ključnih prioriteta borba za dostojanstvene uslove rada, prvenstveno, kako kažu, prava na ograničeno radno vrijeme radi pomirenja profesionalnih i porodičnih obaveza.

Kraće radno vrijeme – veća produktivnost

Prema istraživanju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OCED) iz 2012. godine, duži radni sati smanjuju produktivnost radnika.

Iz Unije slobodnih sindikata kažu da brojna istraživanja sprovedena u zemljama EU pokazuju da skraćenje sedmičnog radnog vremena, uz zadržavanje prava na sigurnost zaposlenja i stečene uslove rada, doprinosi većoj produktivnosti zaposlenih.

Osim produktivnosti, zabilježena je veća motivi sanost i efikasnost zaposlenih, odnosno njihovo zadovoljstvo. Skraćenje radnog vremena, prema istraživanjima brojnih univerziteta u Evropi, ukazuju i da bi skraćenjem radnog vremena zaposleni bili odmorni ji i mentalno zdraviji, te bi time manje patili od sindroma pregorijevanja na poslu,bili zadovoljniji sobom, imali više vremena za svoju porodicu kao osnoynu ćeliju društva, ili se lakše odlučivali za sebe, ocjenjuju oni.

Opširnije u današnjem izdanju Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *