U Crnoj Gori je trinaesta penzija samo san

Dodajte komentar
Bern: Pobornici 13. penzije, nedavno dok slave rezultate referenduma u Švajcarskoj

Švajcarci prethodne sedmice na referendumu izglasali dodatnu pomoć za najstarije sugrađane, sličan scenario kod nas trenutno nije moguć. 

Glasači u Švajcarskoj prethodne sedmice su sebi obezbijedili jednu dodatnu penziju svake godine, jer su građani na referen dumu odlučili da poboljšaju životni standard starijih osoba, uprkos tome što je tamošnja vlada ranije upozorila da neće moći da priušti povećana davanja.

Ipak, skoro 60 odsto glasača je glasalo “za na glasanju održanom 3. marta. Na odvojenom referendumu, koji se održao istog dana, 75 odsto njih je glasalo protiv podizanja starosne granice za penzi ju sa 65 na 66 godina. Maksimalna m jesečna penzija u Švajcarskoj iznosi 2.550 eura, što je, kako mnogi tvrde, nedovoljno za pristojan život u toj zemlji. Trškovi života u Švajcarskoj su među najvišima na svijetu, naročito u gradovima kao što su Cirih i Ženeva.

Sličan primjer teško je zamisliti bilo gdje drugo, naročito kod nas, gdje se sa značajnijim usklađivanjem penzija počelo prije nekolkio godina, dok je najveće povećanje zabilježeno u februaru ove godine, kada su minimalne penzije za oko 74 hiljade penzionera povećane na 450 eura.

Ne treba biti ekspert da se zaključi da je ekonomska situaci ja u Crnoj Gori daleko od idealne i da sličan referendum kod nas nije realno očekivati u skorije vrijeme.
Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Ranko Aligrudić rekao je da protiv 13. penzije, kao nekog vida pomoći najstarijim sugrađanima, gotovo sigurno niko ne bi bio protiv, ali zasad ne postoje sredstva za to.

– To bi zaista bio novitet i tu ideju ne treba tek tako odbaciti. Radimo ono što trenutno možemo kako bi se unaprijedio standard penzionera i do sada smo više puta dijelili jednokratnu pomoć najstarijim sugrađanima, uz redovna i vanredna usklađivanja. To je ono što je u granicama mogućeg kazao je Aligrudić za “Dan”.

On ističe da je uvijek pitanje raspoloživog novca, koji trenutno nije moguće izdvojiti.

– Neka procjena kaže da bi za takav vid pomoći bi lo neophodno gotovo 50 ili 60 miliona eura mimo već izdvojenih sredstava za redovnu isplatu penzija, što nije lako obezbijediti. Ukoliko bi došlo do nekog značajnijeg poboljšanja ekonomske situacije, vjerovatno bi se i to uzelo u razmatranje od strane nadležnih. Takođe, problematično bi u ovom trenutku bilo i kako sprovesti tu reformu, jer do sada nikada nismo imali takvu formu. Švajcarska je znatno bogatija država i sigurno su već imali neka sredstva predviđena za ovakav potez, a mi to za sada nemamo rekao je Aligrudić.
Prije nekoliko godina i u Srbiji je predloženo uvođenje trinaeste penzije kako bi se poboljšao standard tamošnjih penzionera, ali ta ideja nikada nije zaživjela. Ipak,u toj susjednoj državi uvedena je socijalna penzija, koja podrazumijeva državnu naknadu za žene starije od 63 i muškarce starije od 65 godina koji ne mogu da steknu redovnu penziju. Najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 450 eura, dok je za sve koji primaju iznad tog iznosa predviđeno usklađivanje od oko dva odsto.

Izvor: Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *