Akcija za socijalnu pravdu: CBCG da dostavi sve podatke o Abu Dabi fondu

Dodajte komentar

Upravni sud još nije odlučivao o tužbama Akcije za socijalnu pravdu (ASP) protiv Centralne banke Crne Gore (CBCG), a imajući u vidu i inače veliki broj predmeta pred tim sudom, vjerovatno će to potrajati, kazala je Portalu RTCG direktorica te NVO Ines Mrdović.

Ona ističe da je transparentnost CBCG godinama na niskom nivou i monetarna institucija je, prema njenim riječima, maltene „crna kutija“ brojnih bankarskih tajni, od kojih za mnoge podatke postoji nesporan interes javnosti da ih zna.

“Nesporan je interes javnosti da bude upućena u transakcije u vezi kredita iz poznatog Abu Dabi Fonda, koji je dobio epilog svojevrsne korupcionaške afere i slučaj je pred pravosudnim organima. Ali, CBCG taji te podatke. Ili, transakcije od kineske China Road and Bridge Corporation, kao glavnog izvođača radova na prvoj dionici autoputa, ka domaćim podizvođačima. Građani finansiraju taj projekat i imaju pravo da znaju koliko je novca transferisano domaćim kompanijama, ali od CBCG nećete dobiti taj podatak, nego će odgovoriti da nemaju podatke, jer kineska kompanija nije bila “u platnom prometu CBCG“”, kazala je Mrdović Portalu RTCG.

Naša sagovornica navodi da se, osim nevjerovatnih objašnjenja u odbijanju informacija, CBCG poziva na sopstveni Pravilnik o tajnosti podataka, te smatra da je to akt niže pravne snage od Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

“Ili se pozivaju na Zakon o zvaničnoj statistici, pa bankarske podatke prikazuju isključivo kao individualne podatke, što je pogrešna primjena prava, ili se pozivaju na stepen tajnosti „povjerljivo“ iz ovog zakona, čak i za informacije stare i po deceniju i po, a zna se da je rok povjerljivosti pet godina. Dakle, očigledna je namjera da se javnost uskrati za informacije”, poručuje ona.

Izvor: TVCG

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *