Nvidia s najvećim dnevnim padom dionica u deset mjeseci

Dodajte komentar

Nvidia Corp. imala je najveći jednodnevni pad u devet mjeseci jer su trgovci unovčavali dobit nakon niza u kojem je dionica skočila više od 19% u šest uzastopnih dana trgovanja.

Dionice proizvođača čipova pale su u petak za 5,6%, što je najveći pad od 31. maja. Kao znak toga koliko se Nvidia oporavila ove godine, pad je izbrisao oko 130 milijardi dolara tržišne vrijednosti, svrstavajući se među najveće jednodnevne padove vrijednosti američkih dionica povijest tržišta.

Dionice Nvidije skočile su ove godine uslijed rastućeg optimizma da će potražnja za njenim čipovima koji se koriste u računarstvu s umjetnom inteligencijom ostati snažna. Čak i nakon pada u petak, dionice su porasle za više od 70% od početka 2024. S tržišnom vrijednošću od oko 2,2 triliona dolara, Nvidia je treća najveća kompanija u S&P 500 nakon Microsoft Corp. i Apple Inc, pipe SEEbit.eu.

Ranije tokom sesije, Nvidijine dionice dobile su čak 5,1%, poguravši indikator zamaha na najviši nivo od novembra 2021., signalizirajući da je dionica zrela za povlačenje. Indeks relativne snage popeo se u petak iznad 85, najviše od novembra 2021., prije nego što je pao na oko 70.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *