Đurović: Čeka nas pad kamatnih stopa, sa zaduženjem se moralo sačekati

Dodajte komentar

“Najave iz Američkog FED-a i Evropske centralne banke da bi kamatne stope mogle da padnu već početkom juna govori o tome da se trebalo sačekati sa zaduženjem i emitovanjem obveznica”, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović.

On je dodao da je iole upućenima u makroekonomska kretanjima bilo jasno da se borba FED-a i ECB-a protiv inflacije, podizanjem kamatnih stopa, bliži kraju i da inflacija usporava, a da u nekim državama se već bilježi i deflacija.

“Pitanje je dana kada će krenuti pad kamatnih stopa i trebalo je sačekati sa ovolikim zaduženjem kako bi se obezbijedili bolji i povoljniji uslovi za Crnu Goru”, rekao je Đurović.

Potpredsjednik GP URA je kazao i da je takođe bila nepotrebna mistika oko cijelog procesa, počevši od internog dokumenta na Vladi pa do šturih informacija, gdje su se cifre mijenjale iz sata u sat. On je dodao da kao rezultat takve mistične transakcije mi nemamo specifikaciju troškova obveznica, nemamo podatake koliko je koštao pravni tim i listiranje na berzi, niti koliko je koštao valutno hedžing i ko ga je radio.

“Brojna su pitanja koja traže odgovor, jer se ovdje radi o državnom zaduženju, koje iziskuje maksimalnu transparentnost”, zaključio je Đurović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *