Kineski gigant dodatno snizio cijenu električnog modela ispod 9000 eura

Dodajte komentar

Kinezi pritiskaju, a Evropa se doslovno koprca u svojoj nemoći. Najbolje što mogu ponuditi protiv Kineza je bar dvostruko skuplje, a svakim danom taj je taj odnos još gori za domaću autoindustriju.

Flota kineskih brodova nakrcanih jeftinim električnim modelima je na putu za Evropu, a sada se doznaje kako su uspjeli da dodatno snize cijenu svog tržišno najzanimljivijeg modela.

U pitanju je BYD Seagull. Maleni kompakt igra na kartu cijene, a ona je sada spuštena za još 5% i ne samo da je ispod 10.000 već je pala ispod 9000 eura. Ulazni model stoji 69.700 CNY ili 8.850 eura.

Pritom govorimo o automobilu s pet vrata (i sjedećih mjesta) koji pokreće električni pogon snage 75 KS (i 135 Nm). Napajan je iz baterije od 30 kWh, a ima doseg od 305 km, prema optimističnom CLTC standardu.

Podaci nijesu impresivni, ali su više no solidni za prosječnog korisnika. Posebno ako u obzir uzmemo cijenu jer zapadna konkurencija je bar dvostruko skuplja, na nivou od 20.000 eura. Tu negdje se kreće najjači Stellantisov adut, kao i nova Renaultova petica, dok će VW (ID.2) biti i skuplji. Možda najbolje upoređenje je da trenutno najjeftiniji automobili ekvivalentne veličine na evropskom tržištu imaju bar 50 odsto veću cijenu.

Kad se sve uporedi, teza kako je zapadna autoindustrija u izazovnoj situaciji zvuči optimistično. Ona realnija je da će, ako ne smisle neko rješenje, biti egzistencijalno ugroženi.

Izvor: Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *