Vlada se zadužila 750 miliona dolara

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore zadužila se danas 750 miliona dolara na međunarodnom tržištu emitovanjem državnih obveznica. Bankari koje je Portal RTCG konsultovao kazali su da je to trenutno najpovoljnija opcija za zaduženje.

Zaduženje je u dolarima, a planira se hedžing angažman kojim bi se država zaštitila od valutnog rizika.

Tražnja za obveznicama je bila 4,75 milijardi dolara. Obveznice su emitovane na period od sedam godina.

Podsjećamo, početkom godine vlada se kod poslovnih banaka zadužila 109 miliona sa kamatom od 6,5 procenata.

Ekonomski stručnjaci ocijenili su ranije da je zaduživanje bilo neizbježno, jer do kraja ove godine na naplatu stiže gotovo 657 miliona starih dugova, od čega glavnicu čini 519, a kamate 138 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija ranije je saopšteno da taj resor i Vlada poštuju Zakon o budžetu i odluku o zaduživanju za tekuću godinu, kojim su predviđene potrebe u skladu sa kojima se donose odluke o zaduženju, koje nije posljedica rada sadašnje administracije.
„Dakle, nije tajna da je potrebno da država vraća stare dugove, te da se o tome donose odluke, prema zakonu koji je usvojila Skupština. Ministarstvo finansija konstantno prati dešavanja na međunarodnom tržištu da bi se utvrdio najpovoljniji trenutak za ulazak na tržište za potencijalnu emisiju obveznica“, rekli su iz tog Vladinog resora.
Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *