Spajić: Zadužili se 687 miliona eura, kamatna stopa 5,8 odsto

Dodajte komentar
Foto: Skupstina CG

Premijer Crne Gore Milojko Spajić napisao je na društvenoj mreži X da je upravo zaključena sedmogodišnja transakcija na londonskoj berzi od 687 miliona eura i kamatnom stopom 5.8 odsto.

“Ukoliko znamo da je američka obveznica na istu ročnost 4.2 odsto, ili da je bezrizični EURIBOR na 4 odsto, razumijemo koliko su povoljni uslovi. Ovako obezbijeđen novac će se koristiti isključivo za vraćanje starih kredita kao i infrastrukturne projekte za razvoj naše države”, napisao je Spajić na mreži X.

Dodao je da se ovih dana svjedočilo “užasnim i senzacionalističkim medijskim natpisima o transakciji”.

“Koji su prkosili svim pravilima londonske berze koji nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi čitav proces, kada ta obveznica može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima. Uprkos tome – pojedini mediji i kvazi analitičari nisu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama prije završetka procesa. Upravo je takvo ponašanje koje ne postoji nigdje u civilizovanom svijetu kreiralo dosta nestabilnosti na tržištu i jako otežalo rad našem timu. Malo je država u kojima javna scena radi šačice senzacije i ogromnog primitivnog neizdrža, a ponekad i političkih interesa, radi otvoreno protiv interesa sopstvene države kao kod nas”, napisao je Spajić.

Dodao je i da su znali “kakvu bitku bijemo”.

“Najbitnije da je sve uspješno završeno sa nevjerovatnim rezultatima zahvaljujući sjajnom timu Ministarstva finansija. Svaka vam čast ljudi, moj duboki naklon”, naveo je Spajić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *