Vuković: U 2024. možemo da se zadužimo 1,15 milijardi eura, izlazak na američko tržište dobra ideja

Dodajte komentar

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je Vlada danas u 18 sati zatvorila kompletnu transakciju emitovanja obveznice u iznosu od 687 miliona eura, te da je konačno izvedena kamatna stopa 5,88 odsto.

On je saopštio da je zaduženje hedžovano, te da je ovim procesom zatvoren i valutni rizik, poručujući da je izlazak na američko tržište dobra ideja.

– Kada odgovorno pristupate vođenju javnim finansijama, onda šire posmatrate tržište. Izlazak na američko tržište je i kroz samu analizu ukazalo da je izuzetno interesovanje, da na taj način otvaramo tržište Crne Gore investitorima iz Amerike i tu su najpovoljniji uslovi – rekao je Vuković za TVCG.

Prema njegovim riječima, nadmašena je sama tehnika investitora koji ukazuju i žele da pokažu interesovanje za ulaganje svog novca u Crnu Goru. On je istakao da je 4,6 milijardi dolara bilo interesovanje za obveznicama Crne Gore.

– A kako bismo odgovorno i do kraja upravljali javnim finansijama, odmah smo zatvorili valutni rizik i hedžing aranžman je urađen zajedno sa svim procesom i kompletan proces je zatvoren u 18 sati. Tako da je izvedena konačna stopa 5,88 odsto – naglasio je Vuković.

On je potvrdio riječi premijera Milojka Spajića da će novac biti iskorišćen za obaveze iz prethodnog perioda i za infrastrukturne projekte.

Na pitanje da li će država imati potrebu za dodatnim zaduženjem, Vuković je rekao da je Zakonom o budžetu i Odlukom o zaduživanju za 2024. definisano da se država se može zadužiti milijardu i 150 miliona eura.

– Što u konačnom predstavlja servisiranje obaveza za ovu godinu, kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve za 2025. godinu – poručio je Vuković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *