Prve reakcije političara: Spajićeva Vlada sprovodi program “Zaduženje sad 2”

Dodajte komentar

Vlada Milojka Spajića novim dugom od 750 miliona dolara, umjesto obećanog programa “Evropa sad 2”, sprovodi program “Zaduženje sad 2“, kazao je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

“Umjesto obećanog povećanja plata i životnog standarda, dobili smo povećanje državnog duga od 750 miliona dolara. Ako tome dodamo i prethodno zaduženje Spajićeve Vlade od 159 miliona eura dolazimo do cifre od oko 900 miliona eura novog duga i to samo za par mjeseci. Evopu sad 2 niko još nije vidio ali je “Zaduženje sad” već sprovedeno”, ističe Konatar.
Od Singapura u Evropi, za samo 120 dana rada Spajićeve Vlade došli smo do novog zaduženja od skoro milijardu eura, na šta smo od početka upozoravali, navodi Konatar.
“Danas su građani dobili “lijep” poklon od Milojka Spajića i njegove Vlade – novi dug od 750 miliona dolara, čime je svaki građanin Crne Gore zadužen za dodatnih 1.190 dolara i to bez kamate”, zaključio je Konatar.

Šehović: Jedno od najnepovoljnijih zaduženja ikada

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović reagovao je na informaciju iz medija da je Ministarstvo finansija emitovalo danas državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona dolara.

“Zaduženje države od 750 miliona dolara, po efektivnoj kamatnoj stopi od 7,25 odsto, uz dodatne troškove već najavljenog hedžinga, predstavlja jedno od najnepovoljnijih zaduženja ikada u Crnoj Gori. Kao takvo je skuplje od prosječnog zaduženja građana i privrede, što zapravo pokazuje da je trenutno veće povjerenje kreditora u stanovništvo i privredu, nego u državu. Razumnom dovoljno”, napisao je Šehović na nalogu na mreži X.

Milović: “Istorijski najskuplje zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice”

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Nikola Milović osvrnuo se na zaduženje vlade od 750 miliona dolara, istakavši da je 2024. godina i istorijski najskuplje zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice.

Prema Milovićevim riječima, u istom danu se Hrvatska zadužila sa dva puta manjom kamatom – 3,375 odsto, na rok dospjeća deset godina, 1,5 milijardi eura, a tražnja je bila ukupno 8,5 milijardi.

“Podsjećam 2019. godine smo imali istorijski najjeftinije zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice, kamata 2,55%, rok dospjeća 10 godina, 500 miliona eura. Prvi realni pokazatelj nestabilnosti javnih finansija jeste rekordna visina kamatne stope na euroobveznice po kojoj se država zadužila danas 7,25 odsto”, naveo je Milović. On ističe da više nije pitanje po kojoj se kamatnoj stopi zadužujemo i koja je njena visina, već da li će Crna Gora biti u mogućnosti da joj neko uopšte da kredit.

“Tajno, najskuplje i ekspertski kako smo i navikli od oslobođenja 2020 godine”, zaključio je on.

 

PES: Opozicija zaboravila da im je ostavila dug preko četiri milijarde eura

Za razliku od opozicije, predstavnici Pokreta Evropa Sad branili su novo zaduživanje. Iz Pokreta EVROPA SAD kazali su da  je emitovanje obveznica posljedica neophodnosti da se obezbijede sredstva za vraćanje prispjelih dugova iz perioda prije 2020. godine, naveli su iz Pokreta Evropa sad (PES) na društvenoj mreži X.

Podsjećaju da je nakon pada bivšeg režima, nova vlast i 42. Vlada “naslijedila finansije na ivici bankrota”, sa dugom od preko četiri milijarde eura i 103 procenta BDP-a, odnosno ostavljenih svega 50 miliona eura u trezoru.

“Nakon neophodnog zaduženja od 750 miliona eura i sprovođenja programa Evropa Sad 1, a nakon pada 42. Vlade, u budžetu je ostalo oko 450 miliona eura, vraćeno 438 miliona starih dugova, a javni dug smanjen sa 103 na oko 68 procenata BDP-a. Dakle, nije utrošen jedan euro za potrošnju, a u međuvremenu je ostalo oko 900 miliona eura, od čega je dio potrošen za isplatu starih dugova, a drugi dio ostavljen u depozitu narednoj Vladi”, kazali su iz PES-a, i kazali da je opozicija zaboravila da im je ostavila dug preko četiri milijarde eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *