Samo sedam dana na funkciji: Ostavka direktorke najvećeg švedskog penzionog fonda

Dodajte komentar

Predsjednica švedskog penzionog fonda Alecta, Carina Akerstrom, podnijela je ostavku samo nedjelju dana nakon što je stupila na dužnost, saopštio je fond.
„Žao nam je što je Carina Akerstrom izmijenila procjenu da može obavljati dužnost predsjednice odbora Alecte i što je odlučila da podnese ostavku“, rekao je predsjednik komisije za imenovanje Kenneth Bengtsson.

Najveći švedski penzioni fond nije naveo razlog ostavke Akerstrom, saopštivši tek da, po njihovom mišljenju, po srijedi nije sukob interesa koji se ne bi mogao riješiti uobičajenom procedurom.

Akerstrom nije odmah odgovorila na upit da komentariše ostavku.

Alecta je najavila da će predsjedničku dužnost obavljati Jan-Olof Jacke, koji je u novembru privremeno imenovan na tu dužnost, nakon ostavke Ingrid Bonde zbog gubitaka na ulaganjima u američke banke First Republic, Silicon Valley i Signature i u domaću kompaniju za nekretnine Heimstaden Bostad.

Urušavanje tri američke banke koštalo je fond 19,6 milijardi švedskih kruna (1,78 milijardi dolara), a dodatnih 50 milijardi kruna fond je izgubio ulaganjem u Heimstaden Bostad.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *