Novi Trampov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju

Dodajte komentar

Novi predsjednički mandat Donalda Trampa u Americi mogao bi njemačku ekonomiju koštati milijarde eura, smatraju autori studije Instituta njemačke privrede (IW) iz Kelna.
Tramp je nagovijestio da će uvesti carine od 60 odsto i više na kineske proizvode, te fiksnu carinu od 10 odsto na svu robu uvezenu u Sjedinjene Države.

To bi moglo značiti gubitak od 120 milijardi švajcarskih franaka za njemačku privredu tokom četvorogodišnjeg mandata, navode autori studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Ako u takvom scenariju Kina uzvrati, dodatno će povećati gubitke, procjenjuje IW. Takav trgovinski sukob oslabio bi globalnu trgovinu, a njemački izvoz i privatna ulaganja bi se smanjili.

To bi nanijelo više štete Njemačkoj i Evropskoj uniji nego SAD-u.

Ako Kina ne odgovori protivmjerama, njemački bi BDP 2028. bio 1,2 odsto niži od očekivanog bez američkih carina.

IW stručnjaci stoga savjetuju da Njemačka iskoristi vrijeme do mogućeg novog Trampovog mandata za sklapanje dodatnih ugovora sa SAD-om o čeliku i kritično važnim sirovinama. U krajnjem slučaju mogla bi pomoći i prijetnja protivmjerama. Osim toga, EU treba dodatne sporazume o slobodnoj trgovini, primjera radi s Australijom, južnoameričkim članicama Mercosura, Indonezijom i Indijom.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *