Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović za Bankar: Budžet grada 7,8 miliona eura

Dodajte komentar

Danilovgradskoj opštini slijedi najznačajnija investicija u narednom periodu – izgradnja Martinićkog puta, za koju je predviđeno 5 miliona  i 900 hiljada eura iz Uprave za kapitalne projekte. Tu je proširenje i asfaltiranje puta ka Studenom, ali i rekonstrukcije Njegoševe i ulice Lazara Đurovića u centru grada – kazao je, u intervjuu za Bankar predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović.

Koliko iznosi budžet danilovgradske opštine za 2024. godinu, i da li je mijenjan u odnosu na 2023. godinu?

– Budžet Opštine Danilovgrad za 2024. godinu planiran je u iznosu od 7.800.000,00 eura, dok je izmjenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Danilovgrad za 2023. godinu planiran u iznosu od 7.100.000,00 eura.

Koliki su planirani prihodi budžeta opštine za 2024. godinu? Od čega stiže najviše sredstava?

– Ukupno planirani prihodi budžeta opštine Danilovgrad za 2024. godine planirani su u iznosu od 7.800.000,00 eura i najveće učešće u ukupno planiranim prihodima se odnosi na prihode od donacija i transfera i od poreza.

Da li je planiran/urađen rebalans budžeta i koji su osnovni razlozi?

– U toku 2023. godine urađen je Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Danilovgrad a glavni razlozi koji su doprinijeli izradi navedenog dokumenta su izmjene zakonskih propisa.

Za koje potrebe opština izdvaja najviše novca tokom prošle godine?

– U toku 2023. godine najviše novca je izdvojeno za potrebe finansiranja tekućih izdataka i otplate dugova.

Koliko iznosi kapitalni budžet opštine i koji projekti su najveće stavke u njemu?

– Kapitalni budžet opštine Danilovgrad za 2024. godinu je planiran u iznosu od 581.500,00 eura i najvećim dijelom se odnosi na finansiranje lokalne putne i komunalne infrastrukture.

Što smatrate najznačajnijom investicijom u narednom periodu?

Najznačajnija investicija u narednom periodu je izgradnja Martinićkog puta, za koju je predviđeno 5 miliona i 900 hiljada eura iz Uprave za kapitalne projekte. Sem tog projekta značajna investicija je proširenje i asfaltiranje puta ka Studenom, ali i rekonstrukcije Njegoševe i ulice Lazara Đurovića u centru grada.

Koji dio troškova se odnosi na opštinsku administraciju i njeno poslovanje, a koji na preduzeća čiji je osnivač opština?

– Troškovi koji se odnose na poslovanje opštinskih administracija su tekući izdaci, transferi institucijama, pojedincima i nevladinom i javnom sektoru, kapitalni izdaci, otplata dugova i Rezerve. Troškovi koji se transferišu iz budžeta opštine preduzećima se najvećim dijelom odnose na troškove koje imaju karakter tekućih izdataka.

Da li je opština zadužena i, ako jeste, da li uredno servisira svoj dug? Koliki su iznosi kredita i kod kojih banaka se otplaćuju?

– Opština Danilovgrad je kreditno zadužena kod Crnogorske komercijalne banke ( na dan 29.02.2024. godine stanje duga iznosi 550.291,26) i Erste banke (na dan 29.02.2024. godine stanje duga iznosi 395.470,42 eura) i uredno servisira svoje obaveze prema kreditorima.

Da li opština radi na uvođenju transparentnosti, kako bi građani i kompanije imale jasan uvid kako se njihovi porezi/prirezi troše?

-Što se tiče Sekretarijata za finansije i budžet, sve informacije/ dokumenta koji su definisani nizom zakonskih i podzakonskih akata iz nadležnosti Sekretarijata su dostupni na sajtu opštine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *