Sindikat prosvjete i Ministarstvo potpisali sporazum o uvećanju zarada, povišica i zvanično od 1. jula

Dodajte komentar
Foto: Vlada CG

Sindikat prosvjete Crne Gore potpisao je sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija sporazum kojim će prosvjetarima da se uvećaju zarade od prvog jula deset odsto bruto, po koeficijentima, a od prvog septrembra će dobiti još sedam odsto neto, odnosno kumulativno će dobiti 17 odsto neto uvećanja. Vlada je danas uvojila sporazum, te je ovlastila minisarku prosvjete, nauke i inovacija Anđelu Jakšić Stojanović da ga potpiše sa Sindikatom.

Jovan Drašković iz Sindikata prosvjete potvrdio je Pobjedi da su potpisali sporazum. – Tokom sledeće nedjelje treba da se unesu izmjene u Granski kolektivni ugovor, pa da se potpišu izmjene GKU – rekao je on.

Kazao je da su na sastanku pričali i o tužbi koju je Ministarstvo pokrenulo protiv Sindikata, jer smatraju da su organizovali štrajk u školama i vrtićima mimo propisa, te da je ,,iskazana saglasnost da bi trebalo da se povuče”.  Ministarka je rekla da ćemo u ponedjeljak da pričamo o tužbi – rekao je on. Najavio je i da će Sindikat povući prijave koje su dostavili Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova.

Ujedno, Vlada je usvojila informaciju o potpisivanju Sporazuma sa Sindikatom prosvjete Crne Gore i prihvatila tekst Sporazuma kojim je predviđeno povećanje plata prosvjetarima.

Sporazumom je predviđeno da će koeficijenti za zaposlene u prosvjeti koji su navedeni Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete za 2024. godinu biti prepoznati prilikom izrade sistemskog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a koji će Vlada predložiti Skupštini Crne Gore na usvajanje najkasnije do kraja drugog kvartala 2024. godine. “Do donošenja zakona, a kao garanciju primjene koeficijenata, Vlada i Sindikat pristupiće izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način da će se koeficijenti složenosti iz tog Ugovora za 2024. godinu početi primjenjivati od 1. jula 2024. godine, a koeficijenti složenosti utvrđeni za 2025. godinu će se brisati”, navodi se u saopštenju. Takođe, kako bi se dodatno unaprijedio status zaposlenih u oblasti prosvjete, Vlada i Sindikat su se sporazumjeli da će se, pored navedenog povećanja, od 1. septembra 2024. godine zarade uvećati na način da će povećanje neto zarade u kumulativnom iznosu iznositi najmanje 17odsto u odnosu na iznos zarade utvrđen na dan zaključivanja Sporazuma”, navodi se u saopštenju Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *