Mulešković: Ograničavanje marži dovelo bi do gašenja malih preduzeća i nestašice proizvoda

Dodajte komentar

Ograničavanjem marži država rizikuje da ugrozi poslovanje privrede, dovede do zatvaranja brojnih malih kompanija, ali i da izazove nestašicu proizvoda, kazao je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

Mulešković smatra da se ograničavanjem marži ograničava i sloboda poslovanja privrednika.

“Velike kompanije neće imati toliko problema ali male kompanije će imati veliki problem. Njihovi prihodi zavise od marže. Ukoliko imate fiksirane marže kao što se planira, ulazite u problem da gasite mala preduzeća, u tom sektoru određeni broj malih preduzeća je već ugašen, a veliki broj je sada pred gašenjem. Iz Udruženja malih trgovaca smo čuli da bi ovakve odluke mogle da dovedu do otpuštanja preko 2.500 zaposlenih”, kazao je Mulešković.

Upozorava da bi ograničavanje marži moglo da dovede do nestašica određenih proizvoda.

“Ukoliko bi posmatrali osnovnu ekonomsku logiku, svaki privrednik rizikuje svoj novac, a ako ograničite maržu dovodite privrednika u situaciju da ne prodaje određene proizvode jer mu se jednostavno ne isplati. Ako pogledamo šta se dešavalo u regionu, ovakve odluke su donijele Srbija i Bosna i Hercegovina, ali nijesu imali dobar efekat”, kazao je Mulešković.

Vlada je, kako kaže, trebalo da predloži dodatan set mjera.

“Država treba da da subvencije privredi i da smanji troškove, a ne da ih povećava. Protiv inflacije treba da se borimo razvojem ekonomije, jačanjem domaćeg proizvoda koji treba da bude konkurentniji na tržištu. Smanjivanjem troškova privrede možete da održite trenutni nivo cijena”, istakao je Mulešković.

Prema njegovim riječima, antiinflatorne mjere nijesu populističke, navodeći da sa svakim ulaganjem u privredu i država ima koristi. “Neformalna ekonomija je najveći protivnik realne ekonomije. Ona predstavlja nelojalnu konkurenciju registrovanim preduzećima i obaveza države je da se bori protiv toga. Uređenje sistema je okosnica svakog poslovnog ambijenta i Vlada bi trebalo da konkretnim mjerama pokaže kako se suzbija neformalna ekonomija. Moramo da imamo više inspektora i mnogo veću kontrolu. Posebno se to odnosi na period sezone. Država mora da pokaže snagu”, kazao je Mulešković.

Izvor: Gradska RTV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *