PKS: Od danas funkcioniše jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana

Dodajte komentar

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, od danas funkcioniše, što znači da će svi građani uz najjednostavniju proceduru moći da dobiju posao u bilo kojoj od zemalja te inicijative.

Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, bez bilo kakvih administrativnih barijera su višestruke, počev od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja povjerenja investitora do rasta ključnih sektora privrede, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Očekuje se da slobodan pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika spriječi dalji odliv mozgova i mladih iz regiona nudeći mogućnosti za zapošljavanje, ali i da odgovori na sve veće zahtjeve za kvalitetnim kadrovima, kako lokalnih tako i međunarodnih kompanija, koje posluju u regionu.

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da posjeduju ID broj za koji se registruju elektronski, u par koraka.

To podrazumijeva da popune formular na platformi (eUprava) i prilože važeći biometrijski dokument. Na osnovu dostavljenih podataka, domicilni nadležni organi, preko platforme eUprava generišu jedinstveni identifikacioni broj Otvoreni Balkan (IDOB).

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu eUprave odredišne zemlje i podnese zahtjev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja poslije provere donosi konačnu odluku.

Poslije dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dvije godine, a nakon isteka ovog perioda, može se produžiti period boravka, odnosno radne dozvole.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *