Američka ambasada objavila prvi program grantova u ovoj godini

Dodajte komentar

Odjeljenje za medije, kulturu i obrazovanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici objavilo je poziv za dostavljanje prijedloga projekata za Program malih grantova Demokratske komisije za ovu godinu. Iz američke Ambasade je saopšteno da program podržava projekte koji promovišu toleranciju, različitost i inkluziju u crnogorskom društvu. Kako se navodi u pozivu koji je danas proslijeđen medijima,  crnogorski think tankovi, organizacije civilnog društva/nevladine organizacije i druge neprofitne organizacije mogu konkurisati sa projektima.

“Prioritetna područja su zaštita ljudskih prava i unaprjeđenje tolerancije, posebno među mladima, etničke manjine, LGBTQi prava i rodna ravnopravnost, osnaživanje žena u političkoj i ekonomskoj sferi i jačanje civilnog društva”, kazali su iz Ambasade.

U ovoj godini dodijeliće 320 hiljada dolara kroz Program malih grantova Demokratske komisije, u iznosima od 25 hiljada do 50 hiljada dolara. Iz Ambasade su pozvali zainteresovane organizacije da dostave predloge projekata do 29. aprila, na mejl: [email protected]

Detaljne informacije, uputstvo za prijavu i formulare dostupni su na web sajtu Ambasade: https://me.usembassy.gov/me/poziv-za-projekte-program-malih-grantova-demokratske-komisije-za-2024-godinu/ 

Iz Ambasade su ukazali da će, osim Programa malih grantova Demokratske komisije, ponuditi još dva programa crnogorskim neprofitnim organizacijama i medijima u ovoj godini, a koji će biti objavljeni tokom marta.

“Program podrške profesionalizaciji medija usredsrediće se na razvoj medijskih sloboda i novinarskih profesionalnih standarda u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Iz Ambasada su ukazali da će dodijeliti ukupno 1,12 miliona dolara ove godine za projekte jačanja demokratskih institucija i civilnog društva i pospješivanje reformi neophodnih za napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji i unaprjeđenje njenog kredibiliteta kao NATO saveznice. Navedeno je i da će program CLEAR – Počistimo korupciju iz Crne Gore podržati  projekte koji pomažu borbu protiv korupcije i jačaju vladavinu prava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *