Privredni rast Hrvatske u posljednjem kvartalu 2023. bio najveći u EU

Dodajte komentar
Zagreb

Ministar finansija Republike Hrvatske Marko Primorac prokomentarisao je podatke o rastu BDP-a koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

On je tom prilikom rekao da je Hrvatska ostvarila najveći rast u EU sa stopom rasta BDP-a od 4,3 odsto u posljednjem kvartalu.

Čak osam zemalja u EU imalo je negativnu stopu, a glavni razlozi za takav rast su veća privatna potrošnja za 5,3 odsto i rast investicija od šest odsto.

“Premašili smo i projekcije Ministarstva finansija prema kojima se očekivao rast od 2,8 odsto“, rekao je Primorac na predstavljanju Bijele knjige, tradicionalnog izdanja Udruženja stranih investitora o investicionoj klimi u Hrvatskoj, pišu Financije.hr.

I Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) slaže se da je rast BDP-a vođen snažnim rastom plata i primanja zaposlenih u Hrvatskoj, na čemu poslodavci insistiraju, kao i rastom zaposlenosti. Kažu da rastu i strane doznake stanovništvu, kao i potrošačko kreditiranje.

Međutim, dodaju da se, nažalost, nastavlja realan pad robnog izvoza, mada blažom stopom nego u prethodnim kvartalima. Napominju da je to posljedica stagnacije privrednih aktivnosti na prostoru EU, odnosno očekivane recesije u prvoj polovini ove godine i gubitka konkurentnosti hrvatskih izvoznika.

Iz HUP-a komentarišu da hrvatski izvoznici, kao i sve hrvatske kompanije, i dalje plaćaju višu cijenu energije od konkurenata u Evropskoj uniji, gdje je praksa da kompanije imaju povoljniju cijenu struje od stanovništva.

„Sve više dijelimo sudbinu kompanija iz eurozone po pitanju pogoršanja uslova finansiranja kompanija“, saopštio je HUP.

Zbog toga, kako navode, dolazi i do usporavanja rasta produktivnosti preduzeća, zbog čega je jedinični trošak rada porastao približno duplo više, 12 odsto, u odnosu na prosjek EU prošle godine. U drugoj polovini godine zabilježen je manji realni pad prihoda sektora kratkoročnog zakupa, što, kako ističu iz HUP-a, sugeriše da je postojeći model turizma koji se oslanja na kratkoročni zakup u privatnom vlasništvu. smeštaj, suočava se sa ograničenjima rasta.

„Snažna stopa rasta BDP-a po kojoj se Hrvatska približava standardu prosjeka zemalja EU je svakako odlična vest, a da bi se ona održala, fokus mora biti na poboljšanju kvaliteta strukture rasta BDP-a“, zaključuju iz HUP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *