Željezničkoj infrastrukturi prijeti blokada računa

Dodajte komentar

Poreska uprava poslala je rješenje o prinudnoj naplati poreskog duga Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) koja ukupno za poreze i doprinose duguje oko 4,8 miliona eura, saznaju “Vijesti”.

Iz ŽICG i Poreske uprave juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”. Nezvanično je iz Poreske uprave saopšteno da sada šalju upozorenja ili rješenja o prinudnoj naplati za sve dužnike bez obzira da li su državne ili privatne kompanije, kao i da ostavljaju rok od deset dana do same blokade računa. Navedeno je i da resorna ministarstva ili Vlada mogu odlučiti o odlaganju prinudne naplate ili naplate duga na neki drugi način, s obzirom na javni interes funkcionisanja Željezničke infrastrukture.

Izvor “Vijesti” iz ŽICG je kazao da je dopis iz Poreske uprave u kabinet izvršne direktorice Marine Bošković stigao prije nekolika dana, ali da o tome nije obaviješten Odbor direktora iako je nakon toga imao sjednicu.

“Vijesti” su proteklih dana dobile više dokumenata iz Željezničke infrastrukture koji ukazuju na prekomjerna zapošljavanja i bespotrebne troškova, a da se radnicima tri godine ne uplaćuju doprinosi. Zbog toga su “Vijesti” kompaniji prije deset dana poslali više pitanja na koje, i pored najava, nisu dobili odgovore.

Dug raste, a dobijaju više novca
Poreski dug ŽICG je na kraju 2020. godine iznosio oko milion eura, od kada ima veliki rast.

Direktorica Bošković je izabrana u aprilu 2021. godine, od kada je poreski dug povećan za oko tri miliona eura, iako kompanija dobija više novca od budžeta nego u prethodnom periodu.

Na finansijske izvještaje ŽICG za 2022. godinu, dva revizora su dala mišljenje da su prikazani netačni podaci, odnosno da je kompanija bila u minusu za oko dva miliona eura, a ne u plusu od 180 hiljada kako je prikazivala uprava kompanije. Skupština akcionara ŽICG do sada nije usvojila nijedan revizorski izvještaj za tu godinu iako je zakonski rok istekao.

U toj godini država je po više osnova uplatila ŽICG 15,5 miliona eura iz budžeta, za redovne subvencije, naknadu vanrednih troškova i za vraćanje kredita koje kompanija nije mogla vratiti iz svojih prihoda.

“Vijesti su pitale da li će Željeznička infrastruktura korigovati finansijske izvještaje za 2022. godinu, s obzirom da je i drugi revizor ABC u svom Izvještaju konstatovao da je netačan da je finansijski rezultat netačno prikazan.

Uprava kompanije je pitana i da li će u bilansima biti evidentiran dug ŽICG prema Vladi – državi od 26,9 miliona na ime međunarodnih kredita od 2016. do 2022. godine koje je umjesto ŽICG vratila Vlada, što je takođe tražio revizor jer su i oni pogrešno knjiženi.

Imaju 28 pravnika, a angažuju privatne advokate
“Vijesti” su pitale i koliko ŽICG ima ukupno zaposlenih diplomiranih pravnika, zbog čega angažuje privatne advokate ako ima svoju pravnu službu i koliki su godišnji troškovi za advokatske usluge.

Ni na ova pitanja iz kompanije nisu odgovorili. Prema informacijama “Vijesti” u pravnom sektoru ŽICG radi 28 zaposlenih, za čije se zarade godišnje izdvaja 325 hiljada radnika, ali se i pored toga angažuju i tri advokata kojima je prošle godine plaćeno 30 hiljada eura. Većina sudskih postupaka odnosi se na sporova sa svojim radnicima, koje kompanija najčešće gubi, a izgubljeno je i nekoliko vrijednih sporova sa drugim kompanijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *