Kuće će poskupjeti globalno

Dodajte komentar

​Široko rasprostranjeni pad globalnih cijena nekretnina koji je pogodio razvijene ekonomije uglavnom jenjava, prema analizi podataka OECD-a, što je navelo ekonomiste da predvide da je najdublji pad nekretnina u posljednjih 10 godina dostigao prekretnicu.

U 37 industrijalizovanih zemalja OECD-a, nominalne cijene kuća porasle su za 2.1 odsto u trećem kvartalu 2023. godine u poređenju sa prethodna tri mjeseca i u odnosu na stagnaciju na početku prošle godine, prenosi “Financial Times”. Oko trećine tih zemalja prijavilo je kvartalni pad u posljednja tri mjeseca 2023.

Analitičari ističu da najnoviji podaci sugerišu da je pad cijena kuća sada dostigao najnižu tačku u većini zemalja i da slijedi korekcija cijena naviše. Cijene stanova su opale krajem 2022. godine nakon što su centralne banke agresivno povisile kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, prenosi portal “Biznis”.

Taj pad već je ublažen ili čak preokrenut u mnogim ekonomijama, jer se očekuje da će centralne banke smanjiti troškove zaduživanja, a rastu cijena doprinosi i smanjena ponuda nekretnina. Zbog toga su se realne cijene stanova u zemljama OECD-a vratile rastu u posljednjem kvartalu prošle godine.

Cijene kuća i stanova dotakle su dno u mnogim mjestima i krenule su uzlaznom putanjom, ocjenjuju ekonomisti. Cijene će vjerovatno dodatno pasti u zemljama kao što su Njemačka, Danska i Švedska, jer je na tim tržištima više nekretnina za iznajmljivanje u ponudi, ali se očekuje da će i tamo trend biti preokrenut.

Cijene kuća su se održale u SAD, gdje su solidan ekonomski rast i rast broja radnih mjesta pomogli da nominalne cijene porastu za 5.2 odsto za godinu dana do novembra 2023. Nasuprot tome, Njemačka, gdje ekonomski problemi i veliko tržište iznajmljivanja opterećuju sektor, zabilježila je godišnji pad od 10.2 odsto prošle godine, prenosi “b92”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *