Bitkoin prešao rekordnih 57.000 dolara

Dodajte komentar

Bitkoin je prvi put u više od dvije godine premašio 57.000 dolara u utorak, a rast je pokrenut kupovinom velikih investitora i procvat potražnje putem ETF fondova, dok se tržište oporavlja od teških vremena u 2022. godini izazvanih kolapsom glavnih igrača poput FTX-a Sema Benkmena-Frida (Sam Bankman-Fried), Celsiusa i Three Arrows.

Cijena bitkoina kratko je prešla granicu od 57.000 dolara prvi put od kraja 2021. godine tokom ranih jutarnjih sati u Aziji i kasnih večernjih sati u SAD-u.

U ponedjeljak, bitkoin je premašio prag od 53.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, a cijene su porasle na 54.000 dolara prije nego što su brzo skočile na 57.000 dolara u roku od nekoliko minuta u utorak.

Rast bitkoina dio je šireg rasta na kripto tržištima, pri čemu je cijena etera dostigla 3.274 dolara u utorak.

Cijena predstavlja povećanje od skoro 7% u posljednjih 24 sata i najvišu cijenu etera od aprila 2022. godine.

Rast bitkoina i etera, dvije najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji u svijetu, dio je šireg rasta u proteklim mjesecima na digitalnom tržištu imovine. Bitkoin je porastao oko 33%, a eter više od 40% od početka godine. Povećano oduševljenje investitora za bitkoin ETF koje je Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) odobrila prvi put u januaru, i objavljivanje značajnih bitkoin rezervi od strane investitora poput MicroStrategy podstaklo je interes, kao i nade da će ETF-ovi za eter uskoro biti odobreni.

Tržište još nije dostiglo visine koje je imalo krajem 2021. godine, kada je ukupna vrijednost kratkotrajno prevazišla tri biliona dolara. Još se oporavlja od serije padova izazvanih brojnim visokoprofilnim neuspjesima i skandalima koji su počeli krajem te godine, uključujući imploziju FTX berze Benkmena-Frida, kolaps tržišnih institucija poput zajmodavca Celsiusa i investitora Three Arrows Capital i stabilnih kovanica poput Teter i terraUSD – podržanih tokenom luna – pri čemu je posljednja mreža dramatično propala i izbrisala milijarde vrijednosti.

Nadolazeće smanjenje bitkoin nagrada takođe je potencijalni okidač rasta tržišta. Događaj, koji smanjuje količinu bitkoina kao nagradu prilikom „rudarenja“ kriptovalute i dio je matematičke osnove kriptovalute za kontrolu ponude, u prošlosti je povećavao cijenu tokena.

Smanjenje se dešava nakon određenog broja blokova – djelova distribuirane blokčejn mreže zapisa i podataka na kojima su izgrađene kriptovalutne transakcije – i stručnjaci predviđaju da će bitkoin preći sljedeći prag oko aprila 2024. godine.

Forbes procjenjuje da ukupno tržište kriptovaluta vrijedi 2,23 biliona dolara. Vrijednost tržišta porasla je skoro 7% u posljednja 24 sata. Porast bitkoina i etera je najzaslužniji za značajan dio ovog buma jer ove dvije kriptovalute čine oko 44,5% i 17,3% ukupnog kripto tržišta.

Izvor: forbes.vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *