Spajić: Crna Gora ima čime da privuče brojne investitore

Dodajte komentar

Zapadnom Balkanu je budućnost u Evropskoj uniji, zato je važno da se kroz Plan rasta region integriše u EU i prije zvaničnog pristupanja, zaključak je šestog Investicionog samita Zapadnog Balkana u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako navode u saopštenju iz Kabineta premijera, kroz ulaganja, na osnovu reformi i jačanja vladavine prava i promovisanjem regionalne saradnje, Evropska unija želi da ubrza proces proširenja. Time se ohrabruju i investitori da mnogo više ulažu u zemlje regiona.

“Zato je bitno da Crna Gora i ostale zemlje ZB iskoriste pravi momenat da se pridruže evropskoj porodici. Proširenje je prioritet lidera Evropske unije i radimo naporno kako bi se pripremili za nove članice, jer vaša budućnost je u okviru EU. Znamo da moramo da ubrzamo proces i zato je potrebno da budu spremne obije strane. Proširenje je težak proces, koji donosi benefite i obaveze. Traži se jačanje vladavine prava i demokratskih vrijednosti, takođe i da ekonomski budete spremni za EU, pa moramo ojačati ekonomsku konvergenciju. Zato smo predložili Plan rasta, kao podršku i signal naše potpune posvećenosti postepenoj integraciji regiona. Ovo će ojačati integracije, ali i ekonomiju pošto postoji potencijal da se kroz ovaj plan udvostruči ekonomija ZB”, poručio je Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji takođe naglasio važnost Plana rasta.

“Ovo je novi momenat za EU proširenje za Zapadni Balkan, a četiri temelja smo označili kao ključna: približavanje ZB jedinstvenom tržištu, jačanje regionalne ekonomske integracije, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske podrške. Zajedno će ove stvari omogućiti da ZB osjeti benefite i prije nego što se zvanično priključi Evropskoj uniji”, poručio je Varhelji.

Premijer Milojko Spajić je naglasio da 44. Vlada već uveliko priprema neophodne reforme kako bi se na što bolji način pripremila da iskoristi sredstva iz fonda za Plan rasta.
Takođe, objasnio je i zbog čega bi Crna Gora trebalo da bude izbor kredibilnih investitora.

“To što smo kredibilan NATO partner je veoma važno za sigurnost investitora, kao i činjenica da koristimo euro, pa su nam sva imovina, obaveze, prihodi u eurima i u potpunosti zaštićeni. Kao treće fiskalno smo odgovorni i u okvirima EU kriterijuma i u odnosu duga prema BDP-u i fiskalnog deficita. U narednih šest godina radićemo velike infranstrukturne projekte, auto-puteve i željeznicu, takođe ćemo se fokusirati na razvoj aerodroma i Luke Bar. Napredujemo vrlo brzo u EU integracijama, posebno na polju vladavine prava”, kazao je predsjednik Vlade.

Spajić je dodao da ono što nas izdvaja je i jedna od najnižih cijena energije u Evropi i sigurno snabdijevanje, posebno elektirčnom energijom.

“Imamo ogroman potencijal za razvoj kapaciteta za obnovljive izvore energije. Kroz našu podmorsku vezu sa Italijom postoji prostor i da se utiče na cijenu električne energije na tržištu, jer je proizvodite na Balkanu, u Crnoj Gori, a prodajete tamo gdje je jedna od najvećih cijena u Evropi. To su velike šanse za biznise u Crnoj Gori”, kazao je Spajić.

Apostrofirao je i važnost osnivanja međunarodnog Arbitražnog suda, koji će osigurati efikasno rješavanje mogućih sporova, čime će se pojačati sigurnost za investitore u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanja potencijalnih investitora, premijer je istakao i želju Crne Gore za dobrim odnosima sa svim susjedima, koja će se potvrditi i kroz brojne projekte. Oni za cilj imaju povezivanje regiona, ali i stvaranje kopče između Evrope i Azije.

Veliku podršku za Zapadni Balkan na polju razvoja, naročito u domenu zelene tranzicije, pružaće i dalje Evropska banka za obnovu i razvoj.

“Mi u EBRD-u se radujemo saradnji sa Evropskom komisijom i zemljama regiona na implementaciji Plana rasta EU. Ova inicijativa ima potencijal da promijeni stvari u regionu, da ubrza projekte i prijeko potrebne reforme. Cilj je da se zemlje ZB implementiraju u EU i prije pristupanje. Mi promovišemo integraciju regiona i kroz podržavanje više međudržavnih projekata, koji će donijeti velike benefite regionu, državama i investitorima”, kazala je predsjednica EBRD-a Odil Reno-Baso.

Pored predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića, na Samitu u Londonu govorili su i najviši zvaničnici ostalih država Zapadnog Balkana.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *