Brodnjak, NLB: “I dalje smo u potrazi za akvizicijama”

Dodajte komentar

“Poslovali smo bolje nego što smo planirali. Vjerujemo da će se rast prihoda nastaviti i da ćemo 40 odsto ovogodišnje dobiti u 2025. godini moći da damo za dividende”, obećao je akcionarima prvi čovjek Nove ljubljanske banke Blaž Brodnjak nakon objavljivanja rezultata operacije prošle godine. Istovremeno, on je rekao da su u NLB-u, uprkos većoj dividendi, i dalje u potrazi za potencijalnim prilikama za akvizicije. NLB je saopštila i da banka ove godine razmatra novu emisiju preferencijalnih dužničkih hartija od vrijednosti u iznosu od 300 miliona eura, u zavisnosti od tržišnih uslova.

NLB je prošle godine ostvarila dobit od 550,7 miliona eura, što je 103,8 miliona eura ili 23 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Za isplatu dividendi u 2024. godini banka planira da ponovo isplati 40 odsto dobiti iz prethodne godine u dvije tranše. To znači 220 miliona eura, što je ukupno 11 eura po akciji, odnosno povećanje od 100 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Akcionari su, između ostalog, upozoreni da će stopa poreza na doprinose u budućnosti naglo rasti zbog privremenog uvođenja poreza na bilansnu sumu i većeg poreza za pravna lica u Sloveniji, zbog čega se očekuje da porezi iznose nešto manje od 20 odsto na nivou NLB Grupe od 2024. godine. Od 2028. očekuju efektivnu poresku stopu od oko 15 odsto. Prošle godine je bio 12 odsto na nivou grupe.

anka će i dalje moći da koristi prenos poreskih gubitaka i tako smanji efektivnu poresku stopu“, dodaje NLB.

Kakva će biti politika dividendi u budućnosti?

Odlučili smo da promijenimo smernice, naime do sada se govorilo o apsolutnom iznosu isplate dobiti, odnosno 500 miliona eura od 2022. do 2025. godine. Pošto ćemo ove godine isplatiti mnogo više, morali smo da prilagodimo strategiju.

Na ovaj način isplatićemo najmanje 40 odsto minule dobiti. Ako nema ozbiljnih mogućnosti za preuzimanje, procenat bi mogao biti i veći u datoj godini. Neki investitori su takođe želeli da apsolutni iznos zamenimo relativnim udjelom.

Podigli ste projekcije prihoda za 2025. Da li ste razmatrali kupovinu i integraciju Summit Leasinga?

Istina je, ažurirali smo našu prognozu prihoda za 2025. na 1.200 miliona eura. Uzeli smo u obzir da ćemo akviziciju Summit Leasinga završiti do kraja 2024. godine. To je vodeća lizing kompanija na slovenačkom tržištu, koja je 2022. godine obavila 31 odsto svih lizing transakcija u Sloveniji.

Pored toga, nastavljamo da povećavamo bilansnu sumu i depozitnu bazu, uglavnom fizičkih lica. Depozitna baza je veoma otporna, ostajemo ispod 10 odsto promjena u obimu ove baze i nema većih razlika između tržišta. I uz normalizaciju kamatnih stopa vidimo da možemo održati sadašnji nivo prihoda zbog organskog rasta obima kredita.

Cijeli tekst pročitajte na linku.

Izvor; Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *