Britanski premijer pozvao na veću zapljenu ruske imovine

Dodajte komentar
Foto: "X" Rishi Sunak

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) pozvao je Zapad da bude „hrabriji” u zapljeni ruske imovine i da Ukrajini pošalje kamatu koja je naplaćena na zamrznuta ruska sredstva.

Na drugu godišnjicu rusko-ukrajinskog rata, britanski premijer je rekao da zapadni saveznici moraju da idu „dalje” sa svojim sankcijama kako bi „uzdrmali” uverenje predsjednika Rusije Vladimira Putina „da čeka i ništa ne uradi dok se nešto ne dogodi”.

„Moramo biti hrabriji u zapleni stotina milijardi zamrznutih ruskih sredstava”, napisao je Sunak u autorskom tekstu za Sunday Times, prenosi Politika.

Kako je naveo, to bi trebalo da počne slanjem kamate na zamrznuta sredstva Ukrajini.

„A onda, sa G7, moramo pronaći zakonite načine da zaplijenimo imovinu i da i ta sredstva prenesemo Ukrajini”, istakao je Sunak.

Komentari britanskog premijera su uslijedili nakon što su lideri G7 obećali da će istražiti „sve moguće puteve kojima bi zamrznuta ruska suverena imovina mogla da se iskoristi za podršku Ukrajini”. Lideri G7 su već potvrdili je da će ruska zaplijenjena suverena imovina ostati zamrznuta „sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanijela Ukrajini.

Ukrajini je potrebno skoro pola triliona dolara da pokrije troškove rekonstrukcije nakon ruskog napada, naveli su Svjetska banka, Evropska unija, Ujedinjene nacije i ukrajinska vlada u zajedničkom izvještaju ranije ovog mjeseca.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da bi zaplijenjena ruska imovina trebalo da pokrije većinu troškova. Kijev želi da Zapad proslijedi Ukrajini oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine kako bi finansirao obnovu svojih gradova, puteva, mostova i energetskih objekata uništenih ili oštećenih u dvogodišnjim napadima Rusije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *