Radović: Očekujemo više od 700.000 putnika u Luci Kotor

Dodajte komentar

Na osnovu do sada potvrđenih rezervacija, Luka Kotor će ove godine imati 506 dolazaka brodova renomiranih svjetskih kruzing kompanija sa preko 700.000 putnika, a prvi dolasci većih kruzera očekuju se u drugoj polovini marta kada će i zvanično početi kruzing sezona.

U prošloj godini, koja je slovila za jednu od uspješnijih, bila su 423 dolaska kruzera, sa 505.000 putnika, s tim što je zbog loših vremenskih uslova u oktobru i novembru otkazano oko 12 dolazaka. Izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović za Pobjedu kaže da je ovo značajno povećanje od 17 odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Svi podaci i najave za ovu godinu znatno premašuju prošlu, ali i 2019. godinu koja je bila najuspješnija od kada Luka Kotor pruža usluge u međunarodnom pomorskom saobraćaju ističe Radović.
S druge strane, kaže Radović, ove brojke predstavljaju veliki izazov koji uslovljava i određeni nivo ozbiljnosti u smislu pripreme kompletne logistike jer je Luka Kotor saobraćajno čvorište preko koga se turistički proizvod plasira, kada je u pitanju Kotor, zaleđe Kotora i uopšteno destinacija Crna Gora.

Radović poručuje da svojim dosadašnjim iskustvom, znanjem i vještinama apsolutno mogu da odgovore ovim izazovima, odnosno povećanom broju dolazaka kruzera.

– Zato što Kotor ima tu specifičnost da u okviru akvatorijuma Bokokotorskog zaliva raspolaže sa tri pozicije sidrišta. Iskustva iz prethodnih godina govore da upravo način kako upravljamo tokovima iskrcaja putnika sa kruzera daje jedan krajnje funkcionalan rezultat. To je posebno bilo izraženo prošle godine kada je grad Kotor uveo sistem kontrole saobraćaja i u značajnoj mjeri reducirao saobraćajne gužve koje su bile prisutne kao jedna od najvećih zamjerki u cijelom tom sistemu, uz očekivanje da će najavljena druga faza implementacije tog saobraćaja dodatno da rastereti ono što je prvi kontakt putnika kada izađu sa broda kaže Radović.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *