Top 5 akcija koje su kupovali legendarni hedž fondovi na kraju 2023.

Dodajte komentar

Hedž fondovi su vrste investicionih fondova koji koriste napredne strategije investiranja i donose obično visok prinos ulagačima. U hedž fondovima obično rade najbolji portfolio menadžeri na svijetu a prosječan godišnji prinos ove vrste fondova je između 15 i 20% godišnje.

Karakteristično za hedž fondove je da oni u trgovanju na berzi često i agresivno koriste pozajmljena sredstva (“leveridž”) kako bi povećali svoje potencijalne dobitke (i gubitke).

Investitori u ovu vrstu fondova pored godišnje naknade za upravljanje imovinom (npr. 2% od ukupne vrijednosti sredstava) plaćaju i naknadu za uspješan performans koja iznosi prosječno oko 20% od generisane dobiti klijenta. Minimalni prag za ulazak u ove fondove je prilično visok pa se percipiraju kao “fondovi za najbogatije investitore”.

Koje akcije je najviše kupovao Citadel ?

Citadel je globalna finansijska institucija koja je osnovana 1990. godine od strane Kena Griffina. Ona uključuje kako hedge fond pod nazivom Citadel LLC, tako i Citadel Securities, firmu specijalizovanu za market-making i trgovinu hartijama od vrijednosti. Citadel hedge fond je jedan od najvećih i najuspješnijih hedge fondova na svetu, poznat po svojoj raznolikosti strategija ulaganja koje uključuju arbitražu, globalne makro strategije, kreditne i kvantitativne strategije.

Citadel LLC koristi sofisticirane algoritamske tehnike i dubinske naučne analize kako bi identifikovao investicione prilike na globalnim finansijskim tržištima. Takođe, ovaj fond je jedan od vodećih aktera na polju elektronske trgovine, pružajući likvidnost i efikasnost tržištu kroz „market-making” transakcije. Milijarder Ken Griffin, osnivač i CEO, je poznat i kao jedan od najuspješnijih hedž fond menadžera svih vremena. Citadel i legenadarni portfolio menadžer Ken Griffin su u posljednjem kvartalu 2023. najviše kupovali SPY (etf koji prati indeks akcija S&P 500), akcije NVIDIA Corp. (najveći globalni proizvođač AI čipova), Amazon (američki tehnološki i online trgovački gigant), Disney Walt Co. (globalni lider u industriji zabave i TV striminga) i AT&T (vodeći telekom operater u SAD-u). Citadel upravlja sa oko 99,4 milijarde dolara vrednom imovinom klijenata.

Koje akcije je najviše kupovao DE Shaw ?

D. E. Shaw & Co. je jedan od vodećih svjetskih hedž fondova, poznat po svojoj primeni složenih kvantitativnih modela i algoritama za trgovanje. Osnovan 1988. godine od strane Davida E. Shawa, fond se fokusira na razvoj i primenu računarskih modela kako bi identifikovao profitabilne investicione prilike na globalnim tržištima. Fond koristi različite strategije, uključujući statističku arbitražu, kvantitativno makro trgovanje ali i klasično diskreciono trgovanje.

Fond je stekao reputaciju kao jedan od najuspešnijih i najinovativnijih hedž fondova na svijetu, privlačeći velike institucionalne investitore i visokokvalifikovane pojedince među kojima je čak 87 doktora nauka i 24 nosioca zlatnih medalja na međunarodnim Olimpijadama iz matematike. D. E. Shaw je poznat po tome što konzistentno generiše pozitivne prinose, čak i u turbulentnim tržišnim uslovima a to uspijeva jer koristi rigoroznu naučnu analizu i tehnološku ekspertizu. Ovaj fond je u Q4 2023 najviše kupovao akcije proizvođača čipova Advanced Micro Devices, video striming kompanije Netflix, proizvođača računarskih memorija Micron Technology, naftnog giganta Exxon Mobil i lanca brze hrane Chipotle Mexican Grill. D.E. Shaw fond po upravom ima oko 69,3 milijarde dolara.

Koje akcije je najviše kupovao Millennium?

Millennium Management je hedž fond osnovan 1989. godine od strane milijardera Izraela “Izzyja” Englandera. Millennium je jedan od najvećih i najstarijih hedž fondova na svijetu, poznat po svojoj multi-strategijskom i diversifikovanom pristupu upravljanju investicijama. Fond koristi različite strategije za trgovanje, uključujući, ali ne ograničavajući se na, relativnu vrijednost, fundamentalnu analizu, kvantitativnu analizu i makro strategije.

Millennium Management primjenjuje jedinstven i decentralizovan model poslovanja, gdje čak 280 timova trgovaca i portfolio menadžera širom svijeta upravljaju dijelovima ukupnog investicionog portfolija fonda. Svaki tim ima određenu specijalnost i autonomiju u donošenju investicionih odluka, dok centralizovana infrastruktura pruža podršku u vidu menadžmenta rizika, tehnologije i operacija. Ovaj model omogućava Millenniumu da kapitalizuje na različitim tržišnim prilikama, dok istovremeno održava kontrolu nad rizicima.

Millennium Management je poznat po tome što privlači i zadržava neke od najtalentovanijih trgovaca i analitičara u industriji, i kao takav, uspeo je da postigne stabilan uspeh i rast tokom godina. Fond je u Q4 2023 najviše kupovao etf pod nazivom IVV koji prati kretanje indeksa S&P 500, etf DIA koji prati kretanje indeksa Dow Jones Industrial Average, američkog naftaša Pioneer Nat Res Co, tehnološkog giganta Apple i energetske kompanije Hess Corp. Portfolio Millennium hedž fonda je vrijedan gotovo 110 milijardi dolara, pokazuju podaci LCH Investment i Tradewin24.

Izor: nin.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *